Jammer, niet gelukt!

vrijdag 10 maart 2017
timer 3 min
Daar zit je dan. Je bent verantwoordelijk voor de openbare verlichting. In een straat of wijk moet de verlichting vernieuwd worden. Wat ga je doen? Eerst maar eens naar de basis. Je werkt tenslotte voor een organisatie die ergens voor staat. Als gemeente heb je veelal beleid of in elk geval bestuurlijke uitgangspunten, voorwaarden en doelen.

Wat een mooie uitdaging! Jij bepaalt de kwaliteit van deze openbare ruimte op het moment dat het donker is of wordt. Bovendien mag en kun je maatschappelijk doelen realiseren (beperken van lichthinder en energieverbruik) door de wijze waarop je met verlichting omgaat. En als expert op dit gebied heb je een gereedschapskoffer aan kennis, ervaring en instrumenten tot je beschikking. 

 

Je neemt je taak serieus. Je oriënteert je. Je maakt een zorgvuldige afweging. En je maakt een plan, bepaalt wat je gaat doen en met welke uitgangspunten. Je ziet welke mogelijkheden er zijn en bent in je nopjes. De huidige verlichting is immers beneden alle peil, het kan veel beter. Dit is de kans om het echt goed te doen!

 

Je laat een verlichtingsplan maken. Vooraf neem je met deze persoon de situatie door. Ook geef je een basisdocument mee, met daarin de uitgangspunten en randvoorwaarden. Even later krijg je het lichtplan. Het ziet er prima uit. Voor de zekerheid leg je er nog even het basisdocument naast. Je voelt enige twijfel, zonder precies te kunnen benoemen wat er is. Misschien toch maar een second opinion vragen? Ach het is druk, het werk moet door, het zal wel goed zijn. En dus je geef opdracht tot uitvoering.

 

Daar sta je dan, weken later. Het werk is klaar. De uitvoerder laat je trots zien hoe mooi de armaturen zijn en hoe geweldig de straat verlicht is. Je bent enigszins overdonderd en beaamt dat het er goed uitziet. Toch komt die twijfel weer boven, nu nog sterker. Zijn alle uitgangspunten wel meegenomen? Zijn de maatschappelijke doelen nu echt optimaal bereikt?

 

Reacties van bewoners komen binnen. De twijfel groeit. Je gaat nog een keer kijken en neemt dit keer een lichtmeter mee. Het wordt steeds duidelijker. Je twijfel, die voor het eerst opdook toen je het lichtplan zag, was terecht. Dit is niet wat je bedoeld had. Een gemiste kans. De volgende keer toch maar een second opinion vragen…!

 

Meer weten over reviews en second opinions?

Mail naar daaf@lichtendonkeradvies.nl