Vredenburg: marktplein met huiskamersfeer

maandag 24 februari 2020
timer 4 min
Vredenburg in hartje Utrecht was een oud marktplein met veel asfalt en klinkers. Na de herontwikkeling van het plein kunnen de Utrechters alle dagen genieten van een marktplein met huiskamersfeer.

Onlangs is marktplein Vredenburg geheel opnieuw ingericht. Het project maakte onderdeel uit van de grootschalige stedelijke vernieuwing van het stationsgebied. Het bevat onder meer de bouw nieuwe kantoren, woningen en een hotel, vernieuwing en uitbreiding van winkelcentrum Hoog Catharijne, het terugbrengen van water in de Singel en de realisatie van een nieuwe entree van het station inclusief de bouw van de grootste fietsenstalling ter wereld. 

Mozaïek  

“Toen alle omliggende gebouwen klaar waren, konden we starten met de herontwikkeling van het plein”, zo vertelt Paul Manten van de gemeente Utrecht. “En dat was geen overbodige luxe. Het oude plein bestond met name uit veel asfalt en klinkers.” Het vernieuwde plein vormt de verbinding tussen de oude binnenstad en het stationsgebied. Het is een belangrijke ontmoetingsplek voor het winkelend publiek, theater- en marktbezoekers. Onder het plein is een nieuwe parkeergarage gerealiseerd. Drie dagen in de week kunnen Utrechters en bezoekers van de stad terecht op de markt. 


Het plein heeft een bijzonder tapijt gekregen van een natuurstenen vloer met ingelegde mozaïeken. “We hebben hiervoor 32 verschillende soorten granietsteen gebruikt in verschillende kleuren”, legt Manten uit. “De mozaïek beeldt herkenbare producten uit die op de markt verkocht worden zoals brood, kaas en vis.” Het ontwerp is gemaakt door de kunstenares Jennifer Tee. “We willen graag, ook op dagen als er geen markt is, een huiskamersfeer uitstralen met het plein”, aldus Manten

Veel stroompunten 

Een drukke moderne markt heeft veel energie nodig. Hiervoor zijn over het gehele terrein vele diverse stroompunten nodig. Deze behoefte staat haaks op het uitdagende ontwerp van het plein. In oppervlakte is Vredenburgplein kleiner geworden dan de oude situatie. De enige logische keuze zijn obstakelvrije ondergrondse aansluitvoorzieningen.Er stonden in het verleden allerlei paddenstoelen en bedieningskasten met draden op het plein”, zegt Manten. “De ontwerpers wilden geen bovengrondse elektriciteitskasten hebben op dagen dat er geen markt is. Ook de gebruikers van de markt wilden graag andere en betere voorzieningen. Daarom kwamen we al snel terecht bij PUTkast techniek.   


Dankzij eerdere goede ervaringen heeft de gemeente in de ontwerpfase PUTkast techniek gevraagd mee te werken aan de uitwerking van de elektrische voorzieningen voor de markt. Er is gestart met een inventarisatie van de behoeften van de marktondernemers en de mogelijkheden vanuit het net. Na diverse overleggen met de alle betrokkenen zoals projectteam, netbeheerder en marktbeheerders is er een integraal ontwerp gemaakt die tegemoet kwam aan alle behoeften. “Het fijne van de samenwerking met PUTkast techniek was de flexibiliteit van het bedrijf. We konden, omdat de markt iedere week gewoon door moest gaan, steeds maar kleine gedeelten van het plein herinrichten. Vandaar dat de totale werkzaamheden best lang geduurd hebben. PUTkast techniek stelde zich tijdens het hele proces bijzonder corporatief op”, aldus Manten  

Het ontwerp is vertaald naar een technisch plan inclusief vermogens- en kabelberekeningen. Tevens is er een projectbegroting en een exploitatiemodel gemaakt. Hiermee had het projectteam en de toekomstige gebruikers volledig inzichtelijk wat men kon verwachten. In nauwe samenwerking met de civiele aannemer, D. van der Steen, heeft PUTkast techniek ook gezorgd voor de totale realisatie van de installaties. Hiermee hadden alle betrokken partijen van begin tot het eind één vast aanspreekpunt en was men verzekerd van een optimaal resultaat.  

Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 1 / 2020. Het magazine kunt u vanaf 28 februari hier downloaden

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »

West End Square in Dallas brengt boeiende balans tussen geschiedenis, innovatie en natuur

8 dec 2023

Het West End Historic District in Dallas (VS), ooit een buurt met oude pakhuizen en fabrieken, is nu een…

Lees verder »