Offensief om meer verlichting te recyclen

vrijdag 4 november 2016
timer 1 min
Stichting LightRec en VERAS, die belangenvereniging voor sloopaannemers, gaan zich inzetten om meer verlichting uit sloop- en renovatieprojecten in te zamelen voor recycling. Dat gebeurt nu nog veel te weinig, vinden de organisaties.

Bij sloopprojecten worden voornamelijk te weinig armaturen gescheiden ingezameld, terwijl er jaarlijks zo'n 900.000 kilo aan armaturen vrij zouden moeten komen en nog eens 460.000 stuks lampen. De komende vijf jaar willen LightRec en VERAS het gewicht aan ingeleverde armaturen en lampen verdubbelen. Dat moet onder meer gebeuren met een multichannel strategie, waarbij alle belangrijke schakels in de sloopbranche betrokken worden.

 

Het doel van de organisaties is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen.

 

Volgens LightRec is het van belang dat verlichting apart wordt ingezameld omdat lampen voor zeker 90 procent en armaturen voor meer dan 80 procent kunnen worden gerecycled. Bovendien verdienen lampen en ook armaturen een speciale behandeling omdat ze milieugevaarlijke stoffen kunnen bevatten. Met duurzame recycling blijven deze stoffen uit het milieu.