Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

dinsdag 10 mei 2022
timer 3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de parkeerplaatsen, wordt in bouwteamverband ook gewerkt aan de renovatie van de fontein. Martijn Asbroek van Rots Maatwerk vertelt er meer over.

De Blauwe Golven liggen aan het Roermondsplein op de plek van de Oude Haven. Na de Tweede Wereldoorlog is de haven verdwenen. In 1977 zijn de Blauwe Golven samen met de Nelson Mandelabrug geopend. Het kunstwerk en het gebied eromheen hebben een opknapbeurt nodig zodat het beter past bij de hedendaagse wensen voor de Arnhemse openbare ruimte. Het is de bedoeling dat het gebied aantrekkelijker wordt door het beter bereikbaar en leefbaar te maken. De randen van het gebied krijgen een nieuwe en groenere uitstraling, waardoor er een betere en mooiere verbinding met de binnenstad komt. Op een iconisch kunstwerk kan straks worden gestruind, gefietst, geskated en geparkeerd. 

Bouwteam 

De Blauwe Golven is een kunstwerk van Peter Struycken. In het midden ligt een grote fontein die vanaf de Giro D’Italia in 2017 al niet meer in gebruik is. Voor de renovatie heeft Rots Maatwerk een bouwteam opgericht om gezamenlijk het ontwerp te bepalen. “Een bouwteam is ideaal om dit soort grote projecten aan te vliegen”, vertelt Asbroek. “Binnen een taakstellend budget moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. Het ontwerp moet uiteindelijk zo energiezuinig en duurzaam mogelijk worden. Daarvoor moeten een aantal keuzes worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze voor de verschillende elementen van de fontein, welke verlichting passen we toe en welke installatie gebruiken we om de fontein aan te sturen. Zo kun je de afdekkers van de watergoot bijvoorbeeld maken van rvs of cortentstaal. De voor- en nadelen van beide materialen worden in kaart gebracht en gezamenlijk maken we een afweging wat de materiaalkeuze gaat zijn. Zo bepalen we dat voor ieder element van de fontein. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een weloverwogen ontwerp.”  
 
Rots Maatwerk begon in januari aan de renovatie voor de fontein. In mei moet het ontwerp gereed zijn. “Het is een groot project waardoor alle afwegingen zorgvuldig moeten worden genomen. We werken steeds vaker in bouwteamverband aan verschillende projecten. Niet alleen voor aanlegprojecten, maar ook voor onderhoudsprojecten. We hebben bijvoorbeeld de drakenfontein in Den Bosch op dezelfde manier gedaan”, zegt Asbroek. Bijna anderhalve jaar is er gewerkt aan de renovatie van de drakenfontein. In maart 2020 is de fontein heel voorzichtig gedemonteerd. Vervolgens werden de verschillende delen van de fontein gereinigd en gerestaureerd. Sinds de zomer van 2021 spuwt de Bossche blikvanger weer water.
 
Arnhemse golfen

Proef 

Op 29 maart spoot de fontein op de Blauwe Golven deels weer en werd de fontein ook aangelicht. Het ging om een proef. Samen met Rots Maatwerk heeft de gemeente bij de fontein verschillende spuitkoppen en de verlichting getest. Deze testen worden beoordeeld door het adviesteam Blauwe Golven, bestaande uit in- en externe deskundigen. Dit team adviseert  de gemeente over de materiaalkeuze en de verlichting van de fontein. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens de proef zijn er experimenten gedaan met verschillende spuitkoppen. Zo’n kop bepaalt de hoeveelheid water, hoe hard de straal is en hoeveel energie en water er kan worden bespaard. Door veel wind ontstaat verneveling waardoor er veel water en energie verloren gaat. Tijdens de proef is er gekeken naar welke spuitknop het meest duurzaam werkt. Daarnaast werden er testen gedaan met meerdere kleuren ledverlichting en het aanlichten van de fontein. Door de ledkleuren kan de fontein in de toekomst bij verschillende thema’s in meerdere kleuren worden aangelicht. Met behulp van lensen kan er beter gericht worden op de waterstralen en minder op de omgeving. Hierdoor wordt er energie bespaard.  
 
Mocht de gemeenteraad het ontwerp goedkeuren dan wordt er vanaf het tweede kwartaal van 2022 begonnen met de uitvoering. Het is de bedoeling dat de fontein in de loop van 2022 of begin 2023 weer gaat spuiten.  
 
Rots Maatwerk 
Brummen 
0575 - 56 65 65 
https://www.rots-maatwerk.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
descriptionArtikel

Castricums fietspad emissievrij aangelegd: ‘We zijn positief verrast’

7 jun om 09:25 uur
Een fietspad aanleggen bij een Natura2000-gebied, dan komen er flink wat eisen om de hoek kijken. Om daaraan te…
Lees verder »
descriptionArtikel

De evolutie van gemeentelijke mobiliteitsplannen

3 jun om 08:40 uur

Er zijn steeds meer verschuivingen in gemeentelijke mobiliteitsplannen, waarbij voornamelijk de nadruk van auto…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »