Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

dinsdag 10 mei 2022
timer 3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de parkeerplaatsen, wordt in bouwteamverband ook gewerkt aan de renovatie van de fontein. Martijn Asbroek van Rots Maatwerk vertelt er meer over.

De Blauwe Golven liggen aan het Roermondsplein op de plek van de Oude Haven. Na de Tweede Wereldoorlog is de haven verdwenen. In 1977 zijn de Blauwe Golven samen met de Nelson Mandelabrug geopend. Het kunstwerk en het gebied eromheen hebben een opknapbeurt nodig zodat het beter past bij de hedendaagse wensen voor de Arnhemse openbare ruimte. Het is de bedoeling dat het gebied aantrekkelijker wordt door het beter bereikbaar en leefbaar te maken. De randen van het gebied krijgen een nieuwe en groenere uitstraling, waardoor er een betere en mooiere verbinding met de binnenstad komt. Op een iconisch kunstwerk kan straks worden gestruind, gefietst, geskated en geparkeerd. 

Bouwteam 

De Blauwe Golven is een kunstwerk van Peter Struycken. In het midden ligt een grote fontein die vanaf de Giro D’Italia in 2017 al niet meer in gebruik is. Voor de renovatie heeft Rots Maatwerk een bouwteam opgericht om gezamenlijk het ontwerp te bepalen. “Een bouwteam is ideaal om dit soort grote projecten aan te vliegen”, vertelt Asbroek. “Binnen een taakstellend budget moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. Het ontwerp moet uiteindelijk zo energiezuinig en duurzaam mogelijk worden. Daarvoor moeten een aantal keuzes worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze voor de verschillende elementen van de fontein, welke verlichting passen we toe en welke installatie gebruiken we om de fontein aan te sturen. Zo kun je de afdekkers van de watergoot bijvoorbeeld maken van rvs of cortentstaal. De voor- en nadelen van beide materialen worden in kaart gebracht en gezamenlijk maken we een afweging wat de materiaalkeuze gaat zijn. Zo bepalen we dat voor ieder element van de fontein. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een weloverwogen ontwerp.”  
 
Rots Maatwerk begon in januari aan de renovatie voor de fontein. In mei moet het ontwerp gereed zijn. “Het is een groot project waardoor alle afwegingen zorgvuldig moeten worden genomen. We werken steeds vaker in bouwteamverband aan verschillende projecten. Niet alleen voor aanlegprojecten, maar ook voor onderhoudsprojecten. We hebben bijvoorbeeld de drakenfontein in Den Bosch op dezelfde manier gedaan”, zegt Asbroek. Bijna anderhalve jaar is er gewerkt aan de renovatie van de drakenfontein. In maart 2020 is de fontein heel voorzichtig gedemonteerd. Vervolgens werden de verschillende delen van de fontein gereinigd en gerestaureerd. Sinds de zomer van 2021 spuwt de Bossche blikvanger weer water.
 
Arnhemse golfen

Proef 

Op 29 maart spoot de fontein op de Blauwe Golven deels weer en werd de fontein ook aangelicht. Het ging om een proef. Samen met Rots Maatwerk heeft de gemeente bij de fontein verschillende spuitkoppen en de verlichting getest. Deze testen worden beoordeeld door het adviesteam Blauwe Golven, bestaande uit in- en externe deskundigen. Dit team adviseert  de gemeente over de materiaalkeuze en de verlichting van de fontein. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens de proef zijn er experimenten gedaan met verschillende spuitkoppen. Zo’n kop bepaalt de hoeveelheid water, hoe hard de straal is en hoeveel energie en water er kan worden bespaard. Door veel wind ontstaat verneveling waardoor er veel water en energie verloren gaat. Tijdens de proef is er gekeken naar welke spuitknop het meest duurzaam werkt. Daarnaast werden er testen gedaan met meerdere kleuren ledverlichting en het aanlichten van de fontein. Door de ledkleuren kan de fontein in de toekomst bij verschillende thema’s in meerdere kleuren worden aangelicht. Met behulp van lensen kan er beter gericht worden op de waterstralen en minder op de omgeving. Hierdoor wordt er energie bespaard.  
 
Mocht de gemeenteraad het ontwerp goedkeuren dan wordt er vanaf het tweede kwartaal van 2022 begonnen met de uitvoering. Het is de bedoeling dat de fontein in de loop van 2022 of begin 2023 weer gaat spuiten.  
 
Rots Maatwerk 
Brummen 
0575 - 56 65 65 
https://www.rots-maatwerk.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Metingen Kerb-IT: lokale infiltratie met positief effect openbaar groen

19 nov om 16:37 uur
Kerb-IT is een waterinfiltrerend bandensysteem dat reguliere buien afvangt en laat infiltreren. Water dat op…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

2 nov om 12:06 uur
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de…
Lees verder »
descriptionArtikel

De veiligheid van de hellingbaan

31 okt om 10:48 uur
Nu er steeds vaker wordt (of is) nagedacht over het toegang bieden aan mensen met een beperking, zijn er ook…
Lees verder »
descriptionArtikel

Marktkoopman aan het roer bij afrekenen stroom

31 okt om 08:50 uur
Stroom kan via Marktstroom op onder andere marktpleinen, evenemententerreinen en andere openbaar toegankelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een blauw schoolplein is dichterbij dan je denkt

27 okt om 16:48 uur
Alleen nog maar standaard lesgeven in het lokaal is allang niet meer van deze tijd. Scholen en leerkrachten worden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alle opgedane kennis komt samen onder het Scheveningse zand

21 okt om 11:52 uur
Met  de  Powerput  legt  CBM  Montfoort al   jaren   vaste   stroompunten   aan   op evenementlocaties. Alle…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jonge skaters helpen Heijplaat aan skatebaan

17 okt om 12:14 uur
In de Rotterdamse wijk Heijplaat legde de gemeente op initiatief van enkele jonge skaters een skatebaan aan op een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zeist kiest voor innovatief fietsparkeersysteem AXLE

11 okt om 15:57 uur
De openbare ruimte is vaak nog té veel ingericht op het principe van de auto en daar moet verandering in komen.…
Lees verder »