Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

dinsdag 10 mei 2022
timer 3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de parkeerplaatsen, wordt in bouwteamverband ook gewerkt aan de renovatie van de fontein. Martijn Asbroek van Rots Maatwerk vertelt er meer over.

De Blauwe Golven liggen aan het Roermondsplein op de plek van de Oude Haven. Na de Tweede Wereldoorlog is de haven verdwenen. In 1977 zijn de Blauwe Golven samen met de Nelson Mandelabrug geopend. Het kunstwerk en het gebied eromheen hebben een opknapbeurt nodig zodat het beter past bij de hedendaagse wensen voor de Arnhemse openbare ruimte. Het is de bedoeling dat het gebied aantrekkelijker wordt door het beter bereikbaar en leefbaar te maken. De randen van het gebied krijgen een nieuwe en groenere uitstraling, waardoor er een betere en mooiere verbinding met de binnenstad komt. Op een iconisch kunstwerk kan straks worden gestruind, gefietst, geskated en geparkeerd. 

Bouwteam 

De Blauwe Golven is een kunstwerk van Peter Struycken. In het midden ligt een grote fontein die vanaf de Giro D’Italia in 2017 al niet meer in gebruik is. Voor de renovatie heeft Rots Maatwerk een bouwteam opgericht om gezamenlijk het ontwerp te bepalen. “Een bouwteam is ideaal om dit soort grote projecten aan te vliegen”, vertelt Asbroek. “Binnen een taakstellend budget moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. Het ontwerp moet uiteindelijk zo energiezuinig en duurzaam mogelijk worden. Daarvoor moeten een aantal keuzes worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze voor de verschillende elementen van de fontein, welke verlichting passen we toe en welke installatie gebruiken we om de fontein aan te sturen. Zo kun je de afdekkers van de watergoot bijvoorbeeld maken van rvs of cortentstaal. De voor- en nadelen van beide materialen worden in kaart gebracht en gezamenlijk maken we een afweging wat de materiaalkeuze gaat zijn. Zo bepalen we dat voor ieder element van de fontein. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een weloverwogen ontwerp.”  
 
Rots Maatwerk begon in januari aan de renovatie voor de fontein. In mei moet het ontwerp gereed zijn. “Het is een groot project waardoor alle afwegingen zorgvuldig moeten worden genomen. We werken steeds vaker in bouwteamverband aan verschillende projecten. Niet alleen voor aanlegprojecten, maar ook voor onderhoudsprojecten. We hebben bijvoorbeeld de drakenfontein in Den Bosch op dezelfde manier gedaan”, zegt Asbroek. Bijna anderhalve jaar is er gewerkt aan de renovatie van de drakenfontein. In maart 2020 is de fontein heel voorzichtig gedemonteerd. Vervolgens werden de verschillende delen van de fontein gereinigd en gerestaureerd. Sinds de zomer van 2021 spuwt de Bossche blikvanger weer water.
 
Arnhemse golfen

Proef 

Op 29 maart spoot de fontein op de Blauwe Golven deels weer en werd de fontein ook aangelicht. Het ging om een proef. Samen met Rots Maatwerk heeft de gemeente bij de fontein verschillende spuitkoppen en de verlichting getest. Deze testen worden beoordeeld door het adviesteam Blauwe Golven, bestaande uit in- en externe deskundigen. Dit team adviseert  de gemeente over de materiaalkeuze en de verlichting van de fontein. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens de proef zijn er experimenten gedaan met verschillende spuitkoppen. Zo’n kop bepaalt de hoeveelheid water, hoe hard de straal is en hoeveel energie en water er kan worden bespaard. Door veel wind ontstaat verneveling waardoor er veel water en energie verloren gaat. Tijdens de proef is er gekeken naar welke spuitknop het meest duurzaam werkt. Daarnaast werden er testen gedaan met meerdere kleuren ledverlichting en het aanlichten van de fontein. Door de ledkleuren kan de fontein in de toekomst bij verschillende thema’s in meerdere kleuren worden aangelicht. Met behulp van lensen kan er beter gericht worden op de waterstralen en minder op de omgeving. Hierdoor wordt er energie bespaard.  
 
Mocht de gemeenteraad het ontwerp goedkeuren dan wordt er vanaf het tweede kwartaal van 2022 begonnen met de uitvoering. Het is de bedoeling dat de fontein in de loop van 2022 of begin 2023 weer gaat spuiten.  
 
Rots Maatwerk 
Brummen 
0575 - 56 65 65 
https://www.rots-maatwerk.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Data Control introduceert Marktplaats voor speeltoestellen

8 mei om 23:31 uurtimer3 min
Marktplaats, wie kent het niet? Goed voor de portemonnee, goed voor de planeet en niet alleen leuk voor het…
Lees verder »

Panoramakijker met gesproken tekst

2 mei om 17:22 uurtimer2 min
Euroscope Benelux is reeds op vele plaatsen aanwezig met panoramakijkers waarmee u al dan niet tegen betaling van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Leidse routekaarten voor een circulaire openbare ruimte

25 apr om 20:38 uurtimer4 min
De gemeente Leiden heeft de route bepaald voor een circulaire openbare ruimte. Na een materiaalstromenonderzoek…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op pad door de slimme en toegankelijke stad

11 apr om 15:22 uurtimer4 min
Toen het thema van deze uitgave van Straatbeeld door de redactie aan me werd doorgegeven, borrelden er direct…
Lees verder »