Nieuws

Stenen bank als veteranenmonument in Hoorn

De Stichting Veteranen Hoorn heeft het ontwerp gepresenteerd voor het Veteranenmonument op het Oostereiland. De gedenkplaats voor alle veteranen en omgekomen militairen zal bestaan uit enkele stenen banken. Het ontwerp van kunstenaar Frans Halmans heet ’Bagage voor het leven’.

Stenen bank als veteranenmonument in Hoorn


Militaire geschiedenis


Het veteranenmonument komt op het Oostereiland. Er is voor deze locatie gekozen vanwege de militaire geschiedenis van het gebied. De hoofdgebouwen op het eiland waren vanaf 1698 magazijnen van de Admiraliteit, de marine, van West-Friesland en het Noorderkwartier. In 1814, na de Franse tijd, werd het eerste bataljon mariniers in Hoorn in deze gebouwen gelegerd.


Kosten


Overigens moet er nog geld ingezameld worden om het monument te betalen. De gemeente draagt de helft van de € 70.000,- bij, de andere helft hoopt het Veteranencomité te vergaren. De wens is om het monument op 25 juni (Veteranendag) te onthullen.

Frans Halmans


Kunstenaar Frans Halmans maakt vaker functionele kunst voor de openbare ruimte. Voor de kunstroutes in Tilburg, onder de titel ‘beeldende kunst in tilburg, een masterplan’ maakte hij al eens het kunstwerk  'zonder titel met 6 parkbanken en 7 hekjes.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel