Nieuws

Leeuwarden heeft nu kunstroute voor fietsers en voetgangers

Ter ere van Leeuwarden Vrij-Baan heeft de Friese hoofdstad Leeuwarden er tussen 2012 en 2018 verschillende kunstwerken in de openbare ruimte bij gekregen. Fietsers en voetgangers kunnen nu middels een kunstroute langs al deze kunstwerken bewegen.

Per fiets kan 25 kilometer kunstroute worden afgelegd, schrijft Leeuwarder Courant. Een van de eerste onderdelen van de kunstroute is het kunstwerk op/aan het Stephensonviaduct. Het lichtbaken van Frank Havermans hangt als een soort bidsprinkhaan aan zijn sokkel. Het ontwerp van het viaduct is industrieel en past daarmee perfect in de omgeving. George Stephenson, waarnaar het viaduct vernoemd is, was de uitvinder van de mijnlamp. Daarop heeft Havermans een geel lichtelement aan het kunstwerk toegevoegd. 


Een volgende kunstwerk van de route is het Margaretha Zelle Akwadukt en het Sylsterrak. Het motief van de betegeling dat op het Margarethe Zelle Akwadukt is aangebracht, is haar codenaam als spionne: H21 in morsetekens. De letters zijn over de 106 vlakken verdeeld; een aantal vlakken vormen samen een letter. Over de hele lengte staat drie keer 'Mata Hari'. 


De kleur geel die is gebruikt bij het Sylsterrak, is gelijk aan die van het lichtbaken. Daardoor vinden de kunstwerken als het ware verbinding met elkaar. Onder het Sylsterrak staat in morsecode 'Onder het oog van de dageraad'. Oog van de dageraad is de betekenis van Mata Hari in het Maleis. Het woordje 'onder' is toegevoegd vanwege de tunnel. In de tunnel zijn witte en zwarte tegels aanwezig, wat een verwijzing is naar de grazende koeien in de omgeving. 


In de fietstunnel onder het Ald-djip is een laaggelegen tableau in blauwe tinten aangebracht dat de schittering van zonlicht op water verbeeldt. Bij de Werpsterdyk heeft Maarten de Reus tegels in de breedterichting geplaatst. De verschillende tinten groen lijken van boven naar beneden te druipen. 

Deel dit artikel