Nieuws

4 interessante Talks op Vakbeurs Ruimte en Licht

Naast het bezoeken van de vele exposanten op Vakbeurs Ruimte en Licht is er ook dit jaar een aantal interessante Talks bij te wonen.

De Talks worden georganiseerd door Straatbeeld, dat sinds dit jaar in elke editie het katern Ruimte en Licht bevat. Een katern met achtergrondverhalen, interviews en een agenda.

 

Het programma bevat dit jaar vier Talks, over uiteenlopende onderwerpen. Schuift u ook aan?

Programma

Hans Nouwens - Medegebruik lichtmasten: wat betekent het voor de organisatie?

Hans Nouwens gaat in deze talk in op de organisatorische aspecten van het medegebruik van de lichtmast. Welke partijen gaan met elkaar samenwerken en wat verandert er voor de OVL beheerder?

Minne Schiphof - De denkkracht van studenten

Samenwerken met studenten levert veel op. Al jaren heeft de gemeente Harlingen een goede relatie met het technasium RSG Simon Vestdijk uit Harlingen. In 2012 zijn we met het technasium gestart met het project: verminderen lichtvervuiling langs de Waddenzee. Dit project resulteerde in 2016 in het Technasium Top Award waar 80 technasia uit het hele land aan meededen. Daarnaast deed de gemeente Harlingen afgelopen jaar voor het eerst mee aan de Lightchallenge. Samen met het Alfacollege uit Groningen werden ze winnaar van deze editie. Studenten en scholieren kunnen heel vrij denken en komen met slimme oplossingen. Daarnaast is het voor studenten/scholieren fijn om een 'echt' probleem op te mogen lossen en ze mee te nemen in de mooie wereld van techniek. De wereldreiziger die op de beurs tentoon wordt gesteld is het resultaat van goede samenwerking tussen gemeente, studenten en ondernemers.

Roger van Ratingen - Openbare verlichting en toegankelijkheid

Om de ambitieuze energiedoelstellingen te behalen stappen veel gemeenten over naar (dynamische) LED verlichting. We kijken met een kritische blik naar de openbare verlichting. Is er wel overal licht nodig? Kan het uit of kunnen we dimmen? Tegelijkertijd vergrijst onze bevolking en hebben ouderen een hogere lichtbehoefte dan anderen. Bovendien hebben ze door vertroebeling van de ooglens meer last van verblinding door LED. Hoe vind je de balans tussen minder licht en een toegankelijke openbare ruimte? Roger van Ratingen van adviesbureau Raticos gaat hierop in tijdens zijn Talk.

Henk Stolk - Leidraad vergunningverlening billboard lichtreclame

Henk Stolk geeft namens OVLNL een update van de stand van zaken rond de Handreiking vergunningverlening & toetsing lichtreclame voor de aanvrager en vergunningverlener. Er is veel complexiteit rond de regels van lichtreclame op billboards. De innovaties zijn technisch geavanceerd, wat op de omvang van de regelgeving terugslaat. Het Netwerk Kennis van OVLNL is daarom aan de slag gegaan met deze handreiking die houvast biedt in de complexe materie. Tijdens de Talk geeft Henk Stolk een overzicht van de belangrijkste inhoud.

Deel dit artikel