Nieuws

Beweegtuin uitgebreid met twee nieuwe beweegtoestellen

Nijha ontwerpt en realiseert Beweegtuinen bij zorginstellingen en woonzorgcentra. Er zijn de afgelopen jaren al vele Beweegtuinen ingericht met de FIT+ toestellen die speciaal zijn ontworpen om ouderen in de buitenlucht meer te laten bewegen.

Beweegtuin uitgebreid met twee nieuwe beweegtoestellen

 


Ouderen centraal


Deze FIT+ lijn is nu uitgebreid met een tweetal nieuwe beweegtoestellen. De FIT+ Arm Rotation en de FIT+ Pulley. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe toestellen stonden de ouderen en hun bewegingsmogelijkheden centraal. Zo is er bij de ontwikkeling bijvoorbeeld rekening gehouden met het gebruik door minder valide personen of door personen met een eenzijdige verlamming.

Actieve beweegtuinen


Steeds vaker worden de tuinen van een verzorgingstehuis benut als beweegtuin. Naast de gebruikelijke wandeling door de tuin, zorgen de beweegtoestellen van Nijha ervoor dat senioren ook actief en met plezier in beweging kunnen blijven. Deze zogenaamde FIT+ toestellen zijn allen ontwikkeld vanuit de bewegingsmogelijkheden van ouderen. Goede voorbeelden hiervan zijn de crosstrainer met extra lage instap en een zitfiets met armleuningen, voor extra gevoel van stabiliteit tijdens de oefening. De FIT+ lijn bevat vele mogelijkheden voor uiteenlopende oefeningen, maar uit een inventarisatie bleek dat er behoefte was aan extra toestellen gericht op het bovenlichaam. Nijha speelde in op deze wensen door twee nieuwe beweegtoestellen te ontwikkelen. In nauwe samenspraak met ervaren fysiotherapeuten die dagelijks met deze doelgroep werken.

FIT+ Arm Rotation


Eén van de nieuw ontwikkelde toestellen is de FIT+ Arm Rotation. Met dit toestel kunnen twee personen tegelijkertijd en toch afzonderlijk van elkaar verschillende oefeningen uitvoeren. Aan de ene zijde van het toestel kan door middel van ergonomisch draaiende schijven een “roerende” beweging worden gedaan. Hierbij is de weerstand van de schijven afzonderlijk van elkaar in te stellen en heeft de oudere keuze uit het draaien van kleine of grote cirkels.

Aan de andere zijde van het toestel kan met behulp van een unieke handtrapper de voor- achterwaartse beweging worden uitgevoerd. Ook hier is de weerstand van de handtrapper eenvoudig in te stellen met een draaiknop. De FIT+ Arm Rotation is zowel in een zittend als staand model verkrijgbaar.
 

FIT+ Pulley


Het tweede nieuwe FIT+ toestel is de Pulley. Dit beweegtoestel heeft een staander als basis, waarmee uiteenlopende oefeningen gedaan kunnen worden. De beweging die hierbij ontstaat is geen gedwongen beweging, hierdoor worden bijvoorbeeld gewrichten niet geforceerd. De cassettes kunnen hoog en laag opgehangen worden. De cassette is tussen de 1 en 2 kilo instelbaar, hiermee kan worden ingespeeld op het beweegniveau van ouderen. Een bijkomend voor is dat het toestel hierdoor ook toegankelijk is voor minder valide personen, ouderen in een rolstoel eenvoudig bij de cassettes. De cassettes zijn los van elkaar te gebruiken, waardoor het ook toepasbaar is voor mensen met eenzijdige verlammingen. Ook de FIT+ Pulley is verkrijgbaar in twee varianten, waarbij de staander aan één of twee zijdes bruikbaar is. Ook is er een muurvariant waarbij de cassettes rechtstreeks aan een muur worden bevestigd van het zorgcentrum.  
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel