De Grote Markt in Lochem

zondag 7 maart 2010
timer 2 min
Recentelijk is de Grote Markt in het oude centrum van Lochem heringericht. De gemeente benaderde PUTkast voor de nodige elektra- en watervoorzieningen.
De Grote Markt in Lochem

De Grote Markt in Lochem

Recentelijk is de Grote Markt in het oude centrum van Lochem heringericht. De gemeente benaderde PUTkast voor de nodige elektra- en watervoorzieningen.

Historisch karakter


Bij de herinrichting is het historische karakter van het centrum een belangrijk uitgangspunt geweest. Zo zijn de veldkeien op het plein opnieuw gebruikt en wordt in het midden van sommige straten, middels kinderkopjes, karrensporen aangebracht die verwijzen naar de historie.

Bestrating en meubilair


Het middenplein van de Grote Markt is afgewerkt met veldkeien en de randen erom heen zijn gelegd met rode klinkers. Dit bevorderd de beloopbaarheid van het plein. Een groot deel van het straatmeubilair is nieuw en onderling op elkaar afgestemd. Er zijn nieuwe banken, prullenbakken, fietsenrekken, zitbanken en afzetpalen geplaatst. De oude lantaarnpalen daarentegen zijn gerenoveerd en weer hergebruikt.
 

Riolering


De werkzaamheden zijn gestart met een renovatie van het riool. Dusseldorp Groep BV legde een gescheiden rioolstelsel aan, waarbij voor het afvoeren van het hemelwater een infiltratieriool is aangelegd. Op deze wijze wordt het rioolstelsel minder belast.
 

Activiteiten


Naast het regulier gebruik van het plein is er bij de herinrichting ook rekening gehouden met de bijzondere activiteiten als de weekmarkt en diverse evenementen. Hierbij zijn goede elektriciteits- en watervoorzieningen een pré. Gezien het unieke karakter van het plein spreekt het voor zich dat deze voorzieningen ondergronds en obstakelvrij gerealiseerd diende te worden.

PUTkast


In een vroegtijdig stadium is PUTkast BV benaderd om actief mee te denken bij de inrichting van het plein. Dit heeft geleid tot het toepassen van drie PUTkasten model Markt (elektriciteit) en een model Watertap. Alle kasten zijn rechtstreeks aangesloten op het netwerk van Liander en Vitens hetgeen extra netwerkkosten heeft bespaard. Daarnaast wordt er in de exploitatiekosten optimaal geprofiteerd van de juiste tariefstructuur. Alle PUTkasten zijn voorzien van veldkeibestrating waardoor de kasten nauwelijks een verstoring in het straatbeeld zijn.
 
De realisatie van de voorzieningen, coördinatie nutsbedrijven en de afstemming met de betrokken partijen is turnkey door PUTkast BV verzorgd. Hiermee was de gemeente voor een vast bedrag verzekerd van een gegarandeerd goed resultaat. Zo waren de risico’s tot een minimum beperkt.

Terug naar overzicht >>>