Gemeente Rheden kiest voor LED

vrijdag 23 september 2011
timer 2 min
Rheden voert op drie locaties proeven met LED-verlichting uit, zo maakte de gemeente deze week bekend. De nieuwbouw bij Elsweiden in Velp Zuid is al eerste aan de beurt. Wethouder Hans Elsenaar van Openbare Werken gaf recent het startsein door de verlichting aan te zetten.
Gemeente Rheden kiest voor LED

 

Voor de gemeente Rheden is dit de eerste zichtbare stap in de uitvoering van het in 2009 vastgestelde Beleidsplan openbare verlichting en het programma Rheden Duurzaam. Het toepassen van LED-techniek in de openbare verlichting is een nieuwe ontwikkeling die in de toekomst vaker toegepast gaat worden.

Dimbaar led-armatuur


Later dit jaar wordt er nog LED-verlichting geplaatst bij het Kulturhus in Laag-Soeren en rondom de Van Limburg Stirumstaat in Dieren. Bij het Kulturhus wordt LED-verlichting geplaatst van het type Stela. Dit is hetzelfde type dat woensdagmiddag op Elsweiden werd aangedaan, alleen met een extra mogelijkheid om het licht te dimmen. Dimmen van de straatverlichting is bij het Kulturhus van belang om de natuur niet onnodig te verstoren.

Lange levensduur


Op een ander deel van de Elsweiden en rondom de Van Limburg Stirumstraat worden in een later stadium LED-lampen van het type Stela-Long geplaatst. Rheden is daarmee de eerste in Nederland die dat type armatuur geleverd krijgt. De producent Indal Industria, is overtuigd van de levensduur van de LED-armaturen en geeft de gemeente een garantie van twintig jaar. Vanaf 2017 zal de verwachte energiebesparing Rheden de totale investering van 2,8 miljoen euro terugverdienen.

Bron: www.let-verlichting.nl