Hulst obstakelvrij met hulp van blinden

woensdag 16 juni 2010
timer 2 min
Hulst obstakelvrij met hulp van blinden Voor blinden, slechtzienden en mensen die slecht ter been zijn, is de binnenstad van Hulst een ware hindernisbaan. Om het centrum voor iedereen toegankelijk te maken heeft de gemeente een bureau ingeschakeld dat met visueel beperkten de stad in kaart gaat brengen.
Hulst obstakelvrij met hulp van blinden


Toegankelijkheidsmonitor


De gemeente wil Hulst de komende jaren voor iedereen toegankelijk maken, maar dat zal niet gemakkelijk zijn. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie in de Toegankelijkheidsmonitor 2010 die Hulst wil laten uitvoeren. Daarom heeft de gemeente heeft hiervoor bureau Ergo Est uit Lamswaarde in de arm genomen.

Ervaringsdeskundigen


Directeur George van Lieshout hield de leden van de commissie Samenleving een spiegel voor. Samen met ervaringsdeskundigen, dus mensen met een beperking, gaat het bureau van Van Lieshout de stad in kaart brengen. Met een eerste presentatie maakte Van Lieshout inzichtelijk waar slechtzienden en gehandicapten tegenaan lopen in de stad. Zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. De stad is volgens de directeur nog te veel kruip door, sluip door.

Knelpunten en oplossingen


De straten worden gescreend op knelpunten zoals een gemis aan oversteekplaatsen, straatmeubilair dat in de weg staat, smalle stoepen en lastige straatverharding (zoals kinderkopjes). Ook worden oplossingen aangedragen. Zo is het niet ondenkbaar dat Van Lieshout zal adviseren de historische bestrating in Hulst (de natuurstenen trapjes in de Steenstraat en de kinderkopjes op de Grote Markt) aan te passen.


Ondernemers betrokken


Ook de ondernemers worden betrokken bij het voornemen Hulst op de kaart te zetten als 'levensloopbestendige stad'. Ook zij moeten hun winkel zo goed mogelijk toegankelijk maken.
Eind juli hoopt Van Lieshout het conceptrapport gereed te hebben. Het is de verwachting dat de Hulster gemeenteraad er in september over beslist.