Intelligente straatverlichting op haven- en industrieterrein Moerdijk

dinsdag 22 augustus 2017
timer 2 min
Havenbedrijf Moerdijk heeft deze week de beschikking gekregen over intelligente straatverlichtingstechnologie met bijbehorende diensten. Havens wereldwijd staan voor de uitdagende taak om duurzamer te gaan werken en tegelijkertijd de operationele kosten te verlagen. Met deze technologie hoopt Moerdijk een stap in de goede richting te zetten.
Moerdijk is de vierde zeehaven van Nederland. Na Texel is de introductie van slimme verlichting één van de grootste straatverlichtingsprojecten in Europa, uitgevoerd door TVLIGHT en Dinniq. 
 
Een groot deel van het energieverbruik in en rond een haven komt door verwarming en (openbare) verlichting. Om de haven duurzamer te maken werd gezocht naar andere verlichting. De nieuwe verlichting reageert op de aanwezigheid van mensen. Door de energiebesparing verbetert de duurzaamheid van de haven, terwijl de veiligheid en het comfort op het terrein toenemen.
 
Bas van de Bosch, projectmanager namens Havenbedrijf Moerdijk, licht toe: “De combinatie van de nieuwe ledverlichting en het dynamisch dimmen op afstand, wat Dynniq en TVILIGHT in de eerste fase samen aanbieden, is een optimale investering, omdat het ons helpt energie te besparen en tegelijkertijd de veiligheid in de openbare ruimte te verbeteren.” Na de succesvolle pilot, heeft Moerdijk besloten om meer dan 1.000 armaturen in het industriegebied intelligent te maken.


Weg vrij voor nieuwe applicaties

André Meijer, managing director bij Dynniq Mobility Nederland: “Intelligente straatverlichtingssystemen leveren direct resultaat, maar maken ook de weg vrij voor nieuwe toepassingen voor slimme havens en industriële IoT. Dankzij Open API kan het systeem gemakkelijk aan andere oplossingen gekoppeld worden. Hiermee wordt de haven flexibel in het ondersteunen van nieuwe applicaties, zoals scenario- en traffic management. Samen hebben we het haven- en industrieterrein voor een deel toekomstbestendig gemaakt.”