Opvallende resultaten in vierde OVL-Monitor

dinsdag 14 januari 2020
timer 2 min
Voor de vierde keer werd in 2019 de OVL-Monitor. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van OVLNL presenteerde Licht en Donker Advies de opvallendste resultaten.

Van de overheden vindt maar liefst 50 procent van de respondenten dat ze te weinig tijd hebben om hun werk goed uit te voeren. Bovendien is men bij bijna de helft van de overheden van mening dat er sprake is van achterstalligheid wat betreft het vervangen van openbare verlichting.

Kwart is led

Voor het eerst sinds de invoering van de monitor is bij meer dan vijftig procent van de overheden een kwart van het areaal voorzien van led. Een belangrijke stap in de ambitie naar het behalen van de energiedoelstellingen. Bovendien is bijna alle nieuwe verlichting die wordt aangeschaft voorzien van led. Het aandeel led zal de komende tijd dus toenemen.

Verschillen tussen markt en overheid

Als het gaat om de vergelijking tussen de antwoorden van marktpartijen en overheden, is er een aantal opvallende verschillen te zien. Zo vinden overheden led nog steeds een van de belangrijkte technische ontwikkelingen in openbare verlichting, terwijl dit bij marktpartijen al een gepasseerd station lijkt. Bij hen staat led op de derde plek, telemanagement en slim verlichten is volgens 66 procent van de marktpartijen momenteel de belangrijkste ontwikkeling. Bovendien is die groep van mening dat dit ook de komende jaren zo blijft. Overheden denken daar heel anders over.

Circulariteit

Speciale aandacht had de OVL-Monitor afgelopen jaar voor circulariteit. Zowel overheden als marktpartijen vinden dit een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling. De manier waarop men er invulling aan geeft verschilt nogal. Van het inzetten van een erkende verwerker tot het hergebruiken van onderdelen.

 

Bekijk alle resultaten op de website van OVLNL