Plantsoen Diemen in Franse dorpsstijl

donderdag 22 september 2011
timer 2 min
Wilhelminaplantsoen Diemen in Franse dorpsstijl Het voorontwerp voor de nieuwe inrichting van het Wilhelminaplantsoen is overwegend enthousiast ontvangen. Het plein zal halverwege 2012 een Franse sfeer ademen naar ontwerp van ontwerpbureau Elberfeld. Twijfels over parkeerplaatsen, bomen en de oude apotheek worden in beraad genomen.
Plantsoen Diemen in Franse dorpsstijl

Multifunctioneel met een Franse sfeer


Landschapsarchitect Pim Vervuren van ontwerpbureau Elberfeld bedacht het voorontwerp voor het nieuwe plantsoen. Pim Vervuren: “Het Wilhelminaplantsoen wordt een vrij leeg plein, omdat het een multifunctioneel karakter moet hebben. Er is plaats voor optredens, maar ook voor de wekelijkse markt. Om er toch een sfeervol plein van te maken heb ik Platanen ingetekend. Dat zijn bomen die 15 meter hoog kunnen worden, en een bladerdak aan het Wilhelminaplantsoen geven. Het straatmeubilair is van hout en de stenen zijn geel, zo ontstaat er een Frans sfeertje.”


Protesten tegen parkeerplaatsen


De directe omwonenden hebben een aantal bezwaren tegen het voorontwerp. Nelly Douma van de bewonerscommissie; “Het plein is een aanwinst voor Diemen, maar als bewoners hebben we bezwaar tegen de parkeerplaatsen die ontwikkelaar Delta Lloyd graag op het plein ziet. Volgens ons is het plein daar simpelweg te klein voor, maar de ontwikkelaar pleit er toch voor.”


Twijfels over platanen en apotheek


In het voorontwerp is ruimte ingepland voor horeca met terrassen. Buurtbewoner Van der Wiel: “Horeca kan voor veel gezelligheid zorgen. Maar ik zet mijn vraagtekens bij het nut van de platanen op het plein. De terrassen liggen gunstig op het zuiden, maar het bladerdak zal straks al het zonlicht tegenhouden”. Ook klinkt er bezwaar tegen 'de pukkel op het plein', de apotheek die niet zal wijken in het nieuwe ontwerp. Hoe ziet de architect het gedateerde gebouw van de apotheek in zijn ontwerp? Pim Vervuren: “De apotheek hoeft niet weg, daarom zijn we momenteel in gesprek met de eigenaar om te zien of de buitenkant van het gebouw gerenoveerd kan worden zodat het in het ontwerp past.”

Werkzaamheden


De op- en aanmerkingen voor het Wilhelminaplantsoen van omwonenden, geïnteresseerden en ondernemers worden de komende maanden door de ontwerper, gemeente en ontwikkelaar in beraad genomen. De renovatie van het plantsoen zal begin 2012 van start gaan, halverwege 2012 moet het gereed zijn.