Regio IJmond maakt werk van duurzaam reizen en slim werken

donderdag 24 september 2020
timer 2 min
Sinds 2018 werken Toogethr en IJmond Bereikbaar samen aan een bereikbaarder en schonere leefwereld in de regio. Veel werkgevers in de regio hebben zich aangesloten en dat levert een schonere voetdruk op en kostenbesparing.

IJmond Bereikbaar zet de verschillende apps van Toogethr in om de bereikbaarheid binnen de regio te verbeteren, om te zorgen dat de spits wordt vermeden en om een CO2-reductie te bewerkstellingen. De eerste stap als bedrijven zich aansluiten is het afnemen van een mobiliteitsscan, vertelt Astrid van den Haak van IJmond Bereikbaar. “Het is vooraf belangrijk om te weten hoe de werknemers reizen, welke kosten er worden gemaakt en wat het reisgedrag betekent voor de CO2-uitstoot. Uit de mobiliteitsscan komen verschillende oplossingen naar voren die ervoor zorgen dat werkgevers kosten kunnen besparen en een schonere voetdruk achterlaten.”

Toogethr Cycles

Samen met Toogethr ontwikkelde de regio de fietsstimuleringsapp Toogethr Cycles. Van den Haak: “De app is begin 2020 op de markt gebracht. Werknemers verdienen punten met het aantal gefietste kilometers. De punten kunnen ze inwisselen voor verschillende cadeaukaarten in de webshop of ze kunnen de punten als bedrag schenken aan vijf lokale goede doelen.” Nu veel mensen door het coronavirus thuiswerken hebben beide partijen verschillende challenges ontwikkeld om ervoor te zorgen dat mensen in beweging blijven. “We hebben inmiddels 10 challenges ontwikkeld, die werknemers verleiden om regelmatig een rondje te fietsen”, aldus Van den Haak. Beide partijen merken dat Toogethr Cycles een enorme aanjager is. “Inmiddels maken 32 bedrijven er gebruik van en dat aantal loopt nog steeds op. In de regio hebben we veel productiebedrijven waar het werk gewoon blijft doorgaan. Daarnaast zetten organisaties hun deuren weer coronaproof open en verwelkomen hun mensen voor één of twee dagen per week. Dan is dit het momentum voor bedrijven om mensen te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen”, zo zegt Van den Haak.

Naast Toogethr Cycles maakt IJmond Bereikbaar ook gebruik van de ride share app van Toogethr. “Via een algoritme worden werknemers aan elkaar gekoppeld. De app maakt een selectie wie met wie kan meerijden. Het levert CO2-reductie op en de reiskosten voor werkgevers gaan omlaag. Ook door samen naar het werk te rijden verdienen werknemers punten”, zo besluit Van den Haak.