Triple duurzame abri van Stedon

maandag 3 oktober 2011
timer 2 min
Duurzame producten voor de openbare ruimte hebben een lange levensduur, zijn vandalismebestendig en voorzien in de behoefte van de huidige generatie zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheden voor toekomstige generaties. De Stediflex abri’s die Stedon voor de gemeente Dongeradeel ontwikkelde voldoen aan de voorwaarden.

Triple duurzame abri van Stedon

 

Vandalismebestendige abri

Niet zelden worden openbare voorzieningen zwaar beschadigd door baldadige jeugd. In de gemeente Dongeradeel (Friesland) was de vernielzucht voornamelijk gericht op abri's: met name in de weekenden werden herhaaldelijk de ruiten van de bushokjes ingeslagen. De gemeente heeft daarom Stedon de opdracht gegeven een vandalismebestendige abri te ontwikkelen. Stedon heeft jarenlange ervaring opgedaan met het produceren van Jongeren Ontmoetingsplekken (JOP's) en kan daardoor goed aan de vereiste randvoorwaarden voldoen.

IJzersterke abri met Stediflex

De constructie van de bushokjes is vervaardigd uit dikwandig staal en bestaat uit slechts twee delen. Om criminaliteit te ontmoedigen is het van belang dat de abri zowel transparant als onbreekbaar is. Dit is gerealiseerd door gebruik te maken van Stediflex. Stediflex is een soort acrylplaat wat de helderheid van glas bezit en tegelijkertijd breekvast is. Deze eigenschappen maken Stediflex uitermate geschikt voor het fabriceren van een abri. Een demonstratie van de ijzersterke eigenschappen van Stediflex is te bekijken op: www.youtube.com/stedonbv.

Montage en extra’s

De abri wordt gemonteerd op een betonnen plaat. Het geheel is hierdoor onderhoudsarm, omdat begroeiing niet de gelegenheid krijgt om in de constructie te groeien. Er zijn nog tal van opties waarmee de abri kan worden uitgebreid. Zo is het mogelijk reclamegelegenheid voorop te realiseren, een extra plaat beton met daarop een fietsenstalling en afvalbak, LED verlichting voor extra veiligheid, een transparant dak van Stediflex en leunbeugels in de abri. De bushokjes zijn uit te voeren in iedere standaard RAL kleur.