Vrije plakplaatsen commercieel misbruikt

woensdag 26 oktober 2011
timer 2 min
Vrije plakplaatsen Utrecht commercieel misbruikt De SP en GroenLinks hebben het college van Utrecht om opheldering gevraagd over het oneigenlijk gebruik van openbare plakplaatsen. De borden, die zijn bedoeld voor de uitoefening van de vrijheid van meningsuiting, worden regelmatig tegen betaling volgeplakt door het bedrijf Binnenverspreiding.nl. 
Vrije plakplaatsen commercieel misbruikt


Commerciële exploitatie plakplaatsen


De gemeente Utrecht heeft verspreid over de hele stad vrije plakplaatsen waar inwoners en niet-commerciële instellingen hun mening kunnen uiten. In het kader van vrijheid van meningsuiting is de gemeente verplicht deze borden te plaatsen. Daarnaast helpen de borden illegaal plakwerk tegen te gaan. Maar het juiste gebruik wordt onmogelijk gemaakt doordat Binnenverspreiding.nl, of aan Binnenverspreiding.nl gelieerde personen, deze vrije plakplaatsen commercieel exploiteren.

Monopolie Binnenspreiding.nl


Tegen een financiële vergoeding kunnen organisaties & bedrijven hun posters op laten hangen. Bovendien wordt het door Binnenverspreiding.nl onmogelijk gemaakt om gebruik te maken van de plakplaatsen zonder hun diensten in te huren. Als een organisatie posters plakt op vrije plakplaatsen zonder gebruik te maken van de diensten van Binnenverspreiding.nl worden deze binnen 24 uur overgeplakt. Hiermee heeft Binnenverspreiding.nl het gebruik van de vrije plakplaatsen gemonopoliseerd.


Maatregelen publiek eigendom


“Uit verschillende hoeken horen we dat Binnenverspreiding.nl de borden heeft opgeëist”, aldus SP-raadslid Michel Eggermont. “Het mag niet zo zijn dat een bedrijf zich publieke voorzieningen toe-eigent voor haar eigen bedrijfsvoering. Hierdoor wordt het voor anderen onmogelijk om nog gebruik te maken van de openbare plakplaatsen.” De SP en GroenLinks eisen dat de gemeente snel met maatregelen komt en klachten van bewoners over het misbruiken van vrije plakplaatsen serieus neemt. “Het is belangrijk dat de borden worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. De gemeente moet hier dan ook scherper op toezien”, vindt GroenLinks raadslid Heleen de Boer.

Lees hier de brief met de vragen van SP en GroenLinks aan het college