Meer laadlantaarns in Eindhoven en Arnhem

woensdag 4 januari 2023

Bron: gemeente Eindhoven

In het buurtschap Te Veld in Eindhoven kunnen bewoners en bezoekers hun elektrische voertuig voortaan opladen aan lantaarnpalen, zogeheten laadlantaarns. De gemeente heeft zeven laadpunten laten installeren

De gemeente slaat twee vliegen in één klap door de lichtmast en het laadpunt te combineren: er zijn minder objecten nodig in de openbare ruimte en het draagt bij aan de toegankelijkheid van het voetpad en een fijnere en veiliger leefomgeving.

In Te Veld komen naar verwachting twaalf parkeerplaatsen met daarop dertien laadpalen en 23 laadlantaarns. Daarnaast wil de gemeente lantaarnpalen laten plaatsen waar een laadpunt aan kan worden toegevoegd. Zo kan er eenvoudig worden uitgebreid als de vraag stijgt.

Arnhem breidt aantal laadlantaarns uit

Arnhem krijgt er in 2023 circa 150 laadlantaarns met driehonderd laadpunten bij. In de stad zijn nu zeshonderd publieke laadpunten, waarvan er 22 zijn geïntegreerd in een lantaarnpaal. De nieuwbouwwijken Schuytgraaf, Stadshouderskwartier en de Blauwe Golven krijgen standaard in de lantaarnpalen geïntegreerde laadpunten voor elektrische auto's.

"Dat pas uitstekend bij onze ambitie voor meer schoon en stil vervoer in Arnhem", zegt wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundic. "Steeds meer bewoners kiezen voor emissievrij vervoer en het is aan ons om voor voldoende laadplekken te zorgen."

Ook Kundic wijst erop dat het combineren van lantaarnpaal en laadpunt zorgt voor minder straatmeubilair. "Daarnaast is de stroom donkergroen, het is afkomstig van een zonnepark."

De parkeerplaatsen bij de laadpunten worden niet gereserveerd voor elektrische auto's, omdat er altijd wel een parkeerplaats in de buurt van het laadpunt beschikbaar is. Dit levert minder irritatie op over het aantal vrije parkeerplaatsen.

Bron: gemeente Eindhoven en gemeente Arnhem