‘Wij geven duurzaamheidsambities handen en voeten’

vrijdag 17 december 2021
timer 4 min
Stichting Groenkeur is een onafhankelijk keurmerk voor de groensector met een verscheidenheid aan certificaten. Dick Oosthoek is één van de kartrekkers van de stichting en vertelt meer over de trends die hij signaleert in de groenvoorziening. “Wij geven duurzaamheidsambities van groenbedrijven en overheden handen en voeten”, stelt Oosthoek.

Groenkeur werkt samen met het bedrijfsleven, overheden, certificatie-instellingen en andere belanghebbenden aan een onafhankelijk en gewaardeerd certificaat voor ISO 9001 (kwaliteit), persoonscertificaten (vakbekwaamheid) en duurzame boomkwekerijproducten (milieu). Groenkeur stelt daarvoor onder andere de certificatieschema’s op. Alle activiteiten van Groenkeur zijn gericht op het gebruik van managementsystemen om de prestaties van bedrijven en organisaties te verbeteren, risico’s te beheersen en de relatie met klanten en opdrachtgevers te versterken. Met een gecertificeerd managementsysteem leggen organisaties de basis voor duurzame kwaliteit.  
 
De thema’s vergroenen en verduurzamen zijn een hot item, zo stelt Oosthoek vast. “Wij combineren dat tot duurzaam werken in het groen. Wij geven duurzaamheidsambities van groenbedrijven en overheden handen en voeten. Veel aannemers zeggen: ‘Wij leggen groen aan, dus we zijn duurzaam bezig’. Maar de manier van werken, net als het beheer en onderhoud kan vaak veel duurzamer. Denk alleen al aan het gebruik van elektrische voertuigen en gereedschap. Daarnaast moet er ook nagedacht worden over de vrijgekomen reststromen, zoals bermmaaisel en bomen. Hoe maak je daar nou concreet werk van? We zijn nu bezig om deze thema’s concreet onder te brengen binnen de bestaande certificaten.” 
 

Dick Oosthoek
Dick Oosthoek: "Bij de uitvraag is het thema duurzaamheid een belangrijk onderdeel, maar je moet niet alleen de gunning toetsen. Ook tijdens het beheer en onderhoud moeten groenbedrijven getoetst worden."

Reststromen 

In de praktijk ziet Oosthoek al goede voorbeelden voorbijkomen. “Zo heeft de gemeente Rotterdam bepaald dat vrijgekomen materialen in de buurt moeten terugkeren. Als er een boom wordt gekapt, dan worden er bijvoorbeeld planken van gemaakt voor bankjes in de openbare ruimte. De gemeente Amsterdam verzamelt alle klinkers die overblijven na een herinrichting. Deze worden schoongemaakt en hergebruikt bij andere projecten in de openbare ruimte. Wat je wel merkt is, dat vooral grote gemeenten de handschoen oppakken. Over het algemeen zijn gemeenten te klein om het zelf te doen. Door als grote gemeente kennis te delen kunnen de kleinere gemeenten ook aansluiten. Ik zou ook willen oproepen om gewoon een pilot te starten met één perceel en dan te kijken naar wat de ervaringen zijn”, aldus Oosthoek.  

Toetsen 

Voor het thema duurzaam werken in de openbare ruimte moeten nog de nodige stappen worden gemaakt, signaleert Oosthoek. “Je merkt bij de grotere groenbedrijven dat ze ambities proberen waar te maken. Ze proberen werk te maken van een duurzame bedrijfsvoering, het gebruik van elektrische voertuigen en er wordt een plan van aanpak gemaakt voor wat te doen met reststromen. Maar veel bedrijven zijn nog niet zover. Datzelfde geldt voor gemeenten. Bij de uitvraag is het thema duurzaamheid een belangrijk onderdeel, maar je moet niet alleen de gunning toetsen. Ook tijdens het beheer en onderhoud moeten groenbedrijven getoetst worden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er ook nagedacht wordt over duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Groenvoorziening is best een zwaar beroep, waarbij het van belang is om na te denken over hoe werknemers aan het werk gehouden kunnen worden. Als je fysieke gesteldheid afneemt, kun je nog prima inspecties uitvoeren. We willen een methode ontwikkelen om de fysieke belastbaarheid van medewerkers te verbeteren.”  
 
Oosthoek merkt dat sommige thema’s snel worden opgepakt. “Kijk bijvoorbeeld naar ecologisch bermbeheer. Gemeenten, maar ook partijen zoals ProRail, erkennen het belang en gaan ermee aan de slag. Binnen anderhalf jaar hebben wij duizend mensen opgeleid voor het keurmerk ecologisch bermbeheer. Geïnteresseerden leren ook om flexibiliteit in te bouwen. Je leert dan bijvoorbeeld dat tijdens natte of droge perioden het beter is om niet te maaien. Je ziet steeds vaker dat groenbedrijven niet alleen de aanleg, maar ook het onderhoud mogen doen. Onze oproep zou dan ook zijn om langdurige contracten op te stellen, zodat groenvoorzieners het gebied ook echt goed leren kennen.” 

veilig werk groenvoorziening

Groene daken 

In 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Een goed moment om de uitgesproken ambities van bestuurders ook echt te verwezenlijken, stelt Oosthoek. “Aan ons de taak om bestuurders op hun woorden te wijzen.” Een vergroeningsmogelijkheid die een vlucht neemt, is de aanleg van groene daken. “Het is echt bizar hoeveel vragen wij hierover ontvangen. Wij hebben veel partijen die het keurmerk groene daken en gevels willen halen. Het thema zit in een enorme stroomversnelling.”  
Een negatieve trend, zo stelt Oosthoek vast, is dat kennis van groenbeheer bij gemeenten afneemt. “Het aantal senior medewerkers neemt af en we zien steeds vaker dat er mensen zitten met weinig ervaring met het thema groenbeheer. Daarnaast ontbreekt bij gemeenten soms een integrale benadering. Als straten heringericht worden, gaan eerst de stenen eruit. Een aantal jaren later volgt de openbare verlichting en daarna wordt er pas gekeken naar wat er met het groen moet gebeuren.  Een langetermijnvisie opstellen levert kostenbesparing op. Door naar de lange termijn te kijken weet je wanneer het onderhoud moet plaatsvinden. Dan kun je alles in één keer doen in plaats van dat de straat drie keer opengebroken moet worden”, zo besluit Oosthoek. 
 
Stichting Groenkeur 
Houten 
085 - 40 107 40 
https://groenkeur.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »