De Kiekoet toont nieuw leven in de Maastrichtse ENCI-groeve

donderdag 19 oktober 2023

Natuurmonumenten en Euroscope slaan de handen ineen om via kijkers de samenwerking tussen flora en fauna zichtbaar te maken. 

De Kiekoet betekent ‘d'n uitkijk’ in Maastrichts dialect. Een uitkijkpunt vanuit waar je een blikt werpt in de Oehoevallei, het eerste stukje van de ENCI-groeve - een prachtig gebied langs de Maas aan de voet van de Sint Pietersberg - die na bijna honderd jaar mergel- en kalkwinning is teruggegeven aan de natuur. 

Je ziet hier hoe de natuur zich ontwikkelt in deze verlaten kalksteengroeve, hoe pioniersplantjes opkomen waar weer insecten op afkomen, en daarmee vleermuizen en vogels. De naam dankt deze vallei aan de Oehoe, de grootste Europese uil die zich hier, inmiddels alweer bijna 25 jaar geleden, vestigde.   

Vogels leveren hun bijdrage aan de natuurontwikkeling onder anderen door zaadjes mee te voeren waardoor nieuwe plantjes het leven zien. Het is een samenwerking tussen flora en fauna die hier als het ware symbool staat voor de samenwerking tussen Natuurmonumenten en Euroscope. Natuurmonumenten faciliteert voor Euroscope locaties waar Euroscoop kijkers plaatst.  

Euroscope plaatst deze kijkers geheel gratis. Een substantieel deel van de omzet wordt geschonken aan Natuurmonumenten, als bijdrage voor de missie van Natuurmonumenten om de natuur dichter bij de mens te brengen. De kijker van Euroscoop doet dit letterlijk. Met een beetje geluk zie je door de kijker de Oehoe in een nis in de rotswand. 

De winning van cement is nu definitief beëindigd en de gehele groeve zal de komende jaren verder ontwikkeld worden. Vanuit de Kiekoet is te zien welke potentie dat heeft! We staan wat dat betreft pas aan het begin.