Elektrakast zorgt voor historisch tintje in vernieuwd dorpshart Teteringen

woensdag 27 september 2023

Het dorpshart van het Brabantse Teteringen is getransformeerd van een verhard plein naar een park. Het oude plein ging achteruit en voldeed niet meer, waarop bewoners met het initiatief kwamen om van het plein een park te maken. Het nieuwe park moet fungeren als groene aantrekkelijke verblijfsplek en voldoende ruimte bieden voor evenementen.  
 

De gemeente Breda maakte geld vrij voor een plan te maken voor de herinrichting en de werkgroep van bewoners, de gemeente en bureau Urban Synergy verzorgde het ontwerp. Meer dan 90 procent van de inwoners ging akkoord met deze plannen, waarop de gemeente in eigen beheer de plannen technisch uitwerkte. 

Multifunctioneel park 

Het nieuwe park is multifunctioneel en geschikt voor jong en oud. Voor de kleintjes zijn er diverse speeltoestellen, maar ook voor de oudere zijn toestellen geplaatst. Er is ook ruimte gemaakt voor een jeu de boules-baan en op de zomerse dagen biedt een fontein verkoeling. Daarnaast is er voldoende ruimte voor de bewoners om te kunnen parkeren.  

Energie voor evenementen 

Het nieuwe park is ook geschikt gemaakt voor het organiseren van evenementen, van kleine buurtfeesten tot het organiseren van een grote kermis. Om de evenementen duurzaam van energie te voorzien, zijn er stroomvoorzieningen aabgelegd: pp verschillende plekken zijn ondergrondse PUTkasten geplaatst waardoor de afnemers altijd een aansluitpunt in de buurt hebben. Voor de zwaardere vermogens is er een centrale voedingskast geplaatst die veel energie kan leveren. Daarnaast zijn er ondergrondse tappunten voor drinkwater aangebracht. 

Online beheer 

De gehele installatie is voorzien van SLIMME kast. Hiermee kunnen de beheerders online maximale grip houden op de kasten. Er zijn diverse real time bewakingen, zoals fasebelasting en oneigenlijk gebruik. Ook bepaalt de beheerder via de agenda wanneer de kasten vrij worden gegeven voor gebruik. Dit voorkomt ongewenste activiteiten op het plein 

Via de STROOMkast App kunnen afnemers eenvoudig een stroompunt activeren. De werkelijke energiekosten worden via de app met de afnemers afgerekend, zij kunnen met de app bovendien zelfstandig fouten herstellen. Hiermee is er maximale zelfredzaamheid en zijn de beheerskosten minimaal.  

Gemeente: meer controle

Lex Geervliet van de gemeente Breda onderschrijft het gemak van de SLIMME kast. “We hebben voor deze kasten gekozen vanwege het eenvoudige gebruik en waar nodig eenvoudige verrekening van stroom”, vertelt Geervliet.

“In het verleden werkten we met sleutels, waardoor meerdere mensen in de kast konden en we ook geen zicht hadden op wie er nou precies in het bezit was van de sleutel of deze eventueel doorgaf aan anderen. Om meer controle te krijgen op het gebruik en het verrekenen ervan, zijn we een zoektocht gestart. Hierbij kwamen we uiteindelijk op de STROOMkast. Het prettige aan deze kasten is dat ze gesloten blijven, de aansluiting aan de buitenkant zit en waarbij de kast middels programmering vrij te zetten is op momenten dat wij dit nodig en wenselijk achten. Ook voor de gebruiker is het gebruik eenvoudig: men kan op afstand inloggen. Hiermee tackelen we gelijk het probleem van mensen die niks rondom de kast te zoeken hebben. We weten precies wie er kan inloggen, wie dat op welk moment doet én kunnen die kosten makkelijk verrekenen.” 

Historische elektrakast 

De centrale voedingskast is voorzien van historische luchtfoto’s die een stukje Teteringse geschiedenis blootleggen. De opname dateert van 5 mei 1965 en komt uit de collectie van het Stadsarchief Breda. Het meest prominent staat het de St. Willibrorduskerk met omgeving erop.  

De verfraaiing van de kast is een initiatief van de heemkundekring Teterings Erfdeel, de stichting Willem-Alexanderpark en het Stadsarchief. Met deze aanpak wordt de straatkast omgevormd tot een fraai historisch object. 

BUITENkast Techniek
Wormerveer
075 - 75 02 214
buitenkast.nl

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Utrecht: behoefte aan meer groen en zorgen om veranderende stad

5 okt om 13:22 uur

De inwoners van Utrecht willen meer groen, meer ruimte om elkaar te ontmoeten en vinden het prima als er meer…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

5 okt om 10:00 uur
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatmeubilair zorgt voor de beleving van de openbare ruimte in een stedelijke omgeving

28 sep om 17:59 uur

Van een centrum van de buurt naar een centrum op stedelijk niveau, dat was het streven van de transformatie van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Biind Magazine over integrale gebiedsontwikkeling

28 sep om 08:56 uur

Lees het magazine gratis in onze bibliotheek.

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Grunsvenplein in Heerlen van grauw en leeg naar groen en levendig

27 sep om 15:56 uur

Het grauwe en lege Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen moest worden getransformeerd naar een samenhangend…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Focus op: exposanten Vakbeurs Openbare Ruimte uitgelicht

22 sep om 11:31 uur
Op 27 en 28 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Tijdens de beurs zijn…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Vandersanden

22 sep om 10:30 uur
De klimaatadaptieve uitdagingen in de openbare ruimte zijn helder. Vandersanden staat u daarom bij in uw routes…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Tjinco

22 sep om 10:20 uur
Tjinco, met trots en passie voor de ideale samenruimte, viert dit jaar een bijzondere mijlpaal: het vijftienjarig…
Lees verder »