Elektrakast zorgt voor historisch tintje in vernieuwd dorpshart Teteringen

woensdag 27 september 2023

Het dorpshart van het Brabantse Teteringen is getransformeerd van een verhard plein naar een park. Het oude plein ging achteruit en voldeed niet meer, waarop bewoners met het initiatief kwamen om van het plein een park te maken. Het nieuwe park moet fungeren als groene aantrekkelijke verblijfsplek en voldoende ruimte bieden voor evenementen.  
 

De gemeente Breda maakte geld vrij voor een plan te maken voor de herinrichting en de werkgroep van bewoners, de gemeente en bureau Urban Synergy verzorgde het ontwerp. Meer dan 90 procent van de inwoners ging akkoord met deze plannen, waarop de gemeente in eigen beheer de plannen technisch uitwerkte. 

Multifunctioneel park 

Het nieuwe park is multifunctioneel en geschikt voor jong en oud. Voor de kleintjes zijn er diverse speeltoestellen, maar ook voor de oudere zijn toestellen geplaatst. Er is ook ruimte gemaakt voor een jeu de boules-baan en op de zomerse dagen biedt een fontein verkoeling. Daarnaast is er voldoende ruimte voor de bewoners om te kunnen parkeren.  

Energie voor evenementen 

Het nieuwe park is ook geschikt gemaakt voor het organiseren van evenementen, van kleine buurtfeesten tot het organiseren van een grote kermis. Om de evenementen duurzaam van energie te voorzien, zijn er stroomvoorzieningen aabgelegd: pp verschillende plekken zijn ondergrondse PUTkasten geplaatst waardoor de afnemers altijd een aansluitpunt in de buurt hebben. Voor de zwaardere vermogens is er een centrale voedingskast geplaatst die veel energie kan leveren. Daarnaast zijn er ondergrondse tappunten voor drinkwater aangebracht. 

Online beheer 

De gehele installatie is voorzien van SLIMME kast. Hiermee kunnen de beheerders online maximale grip houden op de kasten. Er zijn diverse real time bewakingen, zoals fasebelasting en oneigenlijk gebruik. Ook bepaalt de beheerder via de agenda wanneer de kasten vrij worden gegeven voor gebruik. Dit voorkomt ongewenste activiteiten op het plein 

Via de STROOMkast App kunnen afnemers eenvoudig een stroompunt activeren. De werkelijke energiekosten worden via de app met de afnemers afgerekend, zij kunnen met de app bovendien zelfstandig fouten herstellen. Hiermee is er maximale zelfredzaamheid en zijn de beheerskosten minimaal.  

Gemeente: meer controle

Lex Geervliet van de gemeente Breda onderschrijft het gemak van de SLIMME kast. “We hebben voor deze kasten gekozen vanwege het eenvoudige gebruik en waar nodig eenvoudige verrekening van stroom”, vertelt Geervliet.

“In het verleden werkten we met sleutels, waardoor meerdere mensen in de kast konden en we ook geen zicht hadden op wie er nou precies in het bezit was van de sleutel of deze eventueel doorgaf aan anderen. Om meer controle te krijgen op het gebruik en het verrekenen ervan, zijn we een zoektocht gestart. Hierbij kwamen we uiteindelijk op de STROOMkast. Het prettige aan deze kasten is dat ze gesloten blijven, de aansluiting aan de buitenkant zit en waarbij de kast middels programmering vrij te zetten is op momenten dat wij dit nodig en wenselijk achten. Ook voor de gebruiker is het gebruik eenvoudig: men kan op afstand inloggen. Hiermee tackelen we gelijk het probleem van mensen die niks rondom de kast te zoeken hebben. We weten precies wie er kan inloggen, wie dat op welk moment doet én kunnen die kosten makkelijk verrekenen.” 

Historische elektrakast 

De centrale voedingskast is voorzien van historische luchtfoto’s die een stukje Teteringse geschiedenis blootleggen. De opname dateert van 5 mei 1965 en komt uit de collectie van het Stadsarchief Breda. Het meest prominent staat het de St. Willibrorduskerk met omgeving erop.  

De verfraaiing van de kast is een initiatief van de heemkundekring Teterings Erfdeel, de stichting Willem-Alexanderpark en het Stadsarchief. Met deze aanpak wordt de straatkast omgevormd tot een fraai historisch object. 

BUITENkast Techniek
Wormerveer
075 - 75 02 214
buitenkast.nl

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »