Tinder voor grondstoffen. Dat is zo ongeveer hoe DuSpot zich laat kenmerken. “DuSpot is een onafhankelijke matchingstool waarin vraag en aanbod van vrijkomende materialen in verschillende fases van een project, op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke wijze gevisualiseerd en gematcht worden”, vertelt Mart Mensink, oprichter en directeur van DuSpot.
Matchingstool maakt hergebruik grondstoffen efficiënter

Mensink werkte een aantal jaar als werkvoorbereider. Binnen dit werk kwam hij erachter dat het gebruik en hergebruik van grondstoffen volgens hem veel efficiënter kon. “Ik zag dat elk project een eiland op zichzelf was. Aannemers wisten niet van elkaar wat er speelde binnen een project. Hergebruik is nog té vaak gebaseerd op toeval. Om aan de landelijke doelstelling te voldoen, miste er een onafhankelijke matchingstool die alles eenvoudig met elkaar in verbinding brengt. En zo is DuSpot ontstaan. “
Het resultaat van de door Mensink ontwikkelde matchingstool moge duidelijk zijn: vaker hergebruik van vrijkomende materialen binnen projecten en aanbestedingen. “Met deze aanpak vindt CO2-reductie plaats, doordat er minder transportbewegingen plaatsvinden, regionaal hergebruik wordt gestimuleerd en er minder productie van materialen plaatsvindt”, vervolgt Mensink. “Een bijkomend voordeel van de tool is dat de projectkosten in zijn totaliteit lager uitvallen. Er zijn namelijk minder transport-, depot- en stortkosten. Als dit voordeel gedeeld wordt, is zowel de branche als overheid. Dit is mogelijk door ‘volledige transparantie’ in de keten, wat helaas nog niemand in kaart heeft gebracht.”

Maar hoe gaat het matchen en bij elkaar zoeken van grondstoffen en materialen dan precies in zijn werk? “Dit begint bij het moederbestek, dat openbaar in te zien is”, vertelt Mensink. “Het hergebruik vindt plaats op basis van een uniform productblad. Het productblad kan als bijlage bij de spot worden toegevoegd. De matches kunnen bijvoorbeeld bij elkaar gezocht worden door uniforme producteigenschappen. Ook is het mogelijk om product specifieke eigenschappen per product toe te voegen. Hiermee kun je aantonen wat jouw product of materiaal bijzonder of uitzonderlijk maakt. Als laatste stap kan de koppeling met DuSpot gemaakt worden, waarbij het productblad als uniform kwaliteitsblad kan worden bijgevoegd. DuSpot is een verbinder, net als bij Tinder faciliteert DuSpot enkel alleen de match. De daadwerkelijke deal vindt buiten de tool plaats.”
DuSpot
Enschede
0634 21 33 53
info@duspot.nl
www.duspot.nl
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verkeersborden uit windturbineafval: revolutie in recycling
8 jul om 11:36 uurDe opwekking van duurzame energie groeit in hoog tempo, en dat is goed nieuws. Windmolens domineren steeds…
Duurzaamheid als bestaansrecht
27 jun om 10:59 uurAls familieorganisatie is Schréder continu bezig met het overdragen naar de nieuwe generatie. Micha de Jong…
Succesvolle vierde editie Circulaire Openbare Ruimte Congres
25 jun om 14:28 uurTevredenheid alom op het vierde Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen verzamelden zich op 19 juni…
Piketpaaltjes slaan op weg naar circulaire lichtmasten in Amsterdam
17 jun om 15:25 uurNaar voren struikelen. Zo omschrijft Hans van Bakel van de gemeente Amsterdam zijn stappen om het areaal van…
GWW-programma Building Balance en CO2-monitor in de prijzen
6 jun om 16:31 uurHet GWW-programma van Building Balance en CO2-monitor Nederland hebben bij de WOW-dag op 6 juni de WOW-prijs…
Circulair bouwen in praktijk bij brugvervanging in Gelderland
23 mei om 09:02 uurDe provincie Gelderland maakt werk van circulaire vervanging van bruggen. In Doornenburg is onlangs een fiets-…
Twee nieuwe bruggen: ook Dongen kiest voor geopolymeerbeton
21 mei om 08:32 uurHet aantal opdrachtgevers dat geopolymeerbeton toepast, stijgt en stijgt. Zelfs in een relatief kleine gemeente…
Slimme ingreep in Bergen aan Zee: fietspad verlegd naar hoger duin
15 mei om 13:03 uurNa aanhoudende wateroverlast in het duingebied bij Bergen aan Zee stond een belangrijk fietspad langdurig onder…