Regenwater vasthouden en gebruiken voor stedelijk groen is de toekomst

vrijdag 22 september 2023

Naast wateroverlast hebben we de laatste jaren steeds vaker te maken met hittestress. Het vergroenen van de binnenstad is hiervoor een bewezen oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat alles groen blijft? 

“Decennialang hebben we regenwater afgekoppeld door middel van wadi’s of ondergrondse infiltratievoorzieningen. Wij zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om eerst te kijken of je regenwater kunt gebruiken voor het behoud van stedelijk groen voordat je het gaat infiltreren of afvoeren.” Aan het woord is Rieks Hulst, manager marketing en productmanagement bij ACO BV. 

Regenwater gebruiken voor stedelijk groen 

Door het veranderende klimaat zorgen hevige regenbuien vaker voor wateroverlast dan voorheen. Regenwater dat we in droge perioden fantastisch kunnen gebruiken voor stedelijk groen. Dit doet ACO door regenwater op te vangen, te reinigen en direct te transporteren naar (half)verzonken plantvakken.  

Hier wordt het bewaard en gedoseerd gebruikt voor de bewatering van bomen en plantvakken. Deze systemen laten zich goed combineren met afwateringsproducten van ACO zoals lijnafwatering, zuiverings- en buffersystemen en pompen. 

Geld besparen door te automatiseren 

Als laatste koppelen wij onze stedelijke afwateringssystemen aan IOT Techniek. “Dit hebben wij recent gedaan in de gemeente Raalte. Hier krijgen twaalf plantvakken met bomen en planten ‘on demand’ water. Op basis van sensoren wordt bepaald waar water nodig is en alleen die plekken worden gedoseerd van water voorzien. Binnenkort kunnen klanten via een dashboard zelf zien hoe het ervoor staat en eventueel zelf aanpassingen maken.” 

Een goed werkend systeem in balans 

ACO is specialistisch adviseur voor afwateringssystemen. Ons projectbureau verzorgt calculaties om zo tot een gebalanceerd systeem te komen waarbij alle stappen die nodig zijn kloppen. Dit is cruciaal voor een goed werkend systeem!  

VAKBEURS

ACO bezoeken op de vakbeurs Openbare Ruimte? Kom naar standnummer 3.1.03 . 

Lees: Exposanten vakbeurs stellen zich voor: ACO

ACO 
Doetinchem 
0314 - 368 280 
aco.nl