Artikel

Beweegbare brug landmark voor Urk

Ontwerp van hoofdontsluiting voor nieuwe wijk Schokkerhoek refereert aan visserij. Met de derde brug over de Urkervaart krijgt Urk er een bijzonder landmark bij.

De gemeente heeft het ontwerp voor een nieuwe beweegbare brug bekend gemaakt: een moderne ophaalbrug die in geopende stand refereert aan de visserij. Het ontwerp van bruggenspecialist ipv Delft wordt een landmark voor de geplande woonwijk Schokkerhoek, die vanaf 2021 verrijst aan de overzijde van het kanaal. 


De brug vormt niet alleen de hoofdontsluiting voor de woonwijk met 1450 woningen, maar is ook ontworpen als baken in de omgeving. Hoogte, vorm en kleurstelling van de opbouw (hamei en balans) zijn zo gekozen, dat de brug op positieve wijze opvalt. In geopende stand zien balans en hamei er samen uit als een boetnaald, een naald om vissersnetten mee te repareren. Zo refereert het ontwerp aan het karakter van Urk.  


De brug ligt op de overgang tussen groenzone en nieuwbouwwijk. Dit is in het ontwerp vertaald naar twee gezichten: een robuuste, stoere verschijning voor het zuidelijke deel van de brug en een lichte, transparante vormgeving voor het deel dat grenst aan de groene zone langs de Urkerweg. Het beweegbare deel bevindt zich in het lichte deel, de hameitoren staat in het robuuste deel op een gemetseld steunpunt. Deze robuuste zijde verwijst naar de historische kern van het oude dorp. Op beide oevers komt een uitkijkpunt met zitgelegenheid, waardoor de brug ook een plek wordt om te verblijven. 

Verlichting 

’s Avonds wordt de brug niet alleen functioneel verlicht, maar ook architectonisch. Zowel de hameistijl als de blauwe binnenzijde van de balans zijn daardoor ook ’s nachts goed herkenbaar.  


Uit oogpunt van verkeersveiligheid bestaat de 55 meter lange brug feitelijk uit twee aparte overspanningen: een breed gedeelte voor gemotoriseerd verkeer en een smaller brugdek voor fietsers en voetgangers. De hamei staat in de open ruimte tussen de beide brugdekken en maakt de dubbele brug tot één geheel.  


Naast uitstraling, functionaliteit en budget vormde ook minimaal onderhoud een van de uitgangspunten voor het brugontwerp. Het ontwerp en beeldkwaliteitsplan van ipv Delft zijn onderdeel van de documentatie voor de UAV-gc aanbesteding die binnenkort volgt.  


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 01/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel