'Laten we meer experimenteren'

maandag 7 januari 2019
timer 4 min
We leven in interessante tijden. Terwijl het klimaat drastisch verandert, trekt de groeiende wereldbevolking massaal naar de stad. Laat dat veranderende klimaat nu juist in de urbane leefomgeving de grootste impact hebben. Steden zuchten onder hittestress en wateroverlast. Tuin- en landschapsontwerper en groenvisionair Nico Wissing (NL Greenlabel) ziet tal van oplossingen.

Al meer dan 35 jaar zit Wissing in het groene vak. Van kinds af aan is hij bezig geweest met planten en ecologie, eerst op de kwekerij tegenover zijn ouderlijk huis, vervolgens als ontwerper en hovenier in het Gelderse Megchelen. Snel ontwikkelde hij zich tot ontwerper van allure.


Zijn
tuinontwerpen werden bekroond op gerenommeerde tuinfestivals in Nagasaki (Japan) en Philadelphia (USA). Ondertussen ontwikkelde hij samen met compagnon Lodewijk Hoekstra een methode om de duurzaamheid van de leefomgeving te meten. Sinds 2014 past het bedrijf NL Greenlabel deze methode toe op tal van duurzame projecten in Nederland. 

Het belang van groen 

Het zal amper verbazen dat Wissing vanuit zijn achtergrond het belang van een groene omgeving voor het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering benadrukt. Groen is een geweldige en behoorlijk eenvoudige manier om problemen als hittestress en wateroverlast op te vangen. Daarnaast maak je die omgeving veel aantrekkelijker om in te verblijven.


Ook
zijn de voordelen van een groene omgeving voor de gezondheid al lang doorwetenschappers als Jolanda Maas bewezen.We moeten beleidsmakers en projectontwikkelaars ervan bewust maken dat groen heel veel functies vervult die cruciaal zijn voor een goede leefomgeving in stedelijk gebied. Met de toenemende verstedelijking wordt het nog belangrijker om daar aandacht aan te besteden.

Droogtebestendige beplanting 

De zomer van 2018 heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. De droogte en hitte is voor veel planten en bomen fataal geworden. Nog steeds hebben we met een uitzonderlijk lage grondwaterstand te maken voor deze tijd van het jaar. Bij de plantenkeus moeten we rekening gaan houden met dit soort extremen. We kunnen dus niet zomaar overal planten en bomen neerpoten.We moeten veel meer droogtebestendige beplanting toepassen die langere droogteperiodes zonder beregening kan overbruggen, minder grondwater gebruikt en minimale zorg vereist. 

 

Een mooi voorbeeld is het Prairie Garden-concept van LageschaarVaste Planten. Ze bieden een combinatie van langbloeiende planten en siergrassen in een laag lavagesteente. Omdat de planten diep wortelen, laten ze geen onkruid toe.Griffioen heeft ook een Greentocolour-concept dat door snelle dichtgroei van vaste planten voor aanzienlijk minder onkruidgroei zorgt waardoor de beheerskosten laag blijven en bewatering niet nodig is. Zelf heb ik enkele jaren geleden de tuin voor het hoofdkantoor van het Waterschap Rijn & IJssel in Doetinchem ontwerpen en gerealiseerd. Daarin zijn veel prairiebeplanting en wilde bloemen opgenomen. De tuin heeft zich behoorlijk goed hersteld van de droogte in de zomer, hoewel we niet bijzonder veel hebben bewaterd.” 

Beth Chatto 

Een van de meest indrukwekkende momenten van 2018 was voor Wissing het bezoek aan een symposium over ecologisch tuinieren aan de Universiteit van Essex ter ere van Beth Chatto. Deze wereldberoemde tuinontwerpster, die tien keer op rij een gouden medaille ontving tijdens de Chelsea Flower Show, overleed in mei 2018. Chatto staat voor een droogtebestendig ontwerp vanuit de ecologie.


“Wat me vooral interesseerde was haar Gravel Garden waar ze experimenteerde met droogtebestendige beplanting. Omdat haar tuin was gelegen in
een van de droogste delen van Engeland, koos ze planten uit gebieden met een vergelijkbaar droog klimaat en bedekte ze de vruchtbare bodem met gravel. Sindsdien is de tuin nooit meer bewaterd. Hij stond er deze zomer fantastisch bij.”

Indrukwekkend resultaat 

“Tijdens het symposium spraken verschillende mensen die met Chatto hebben samengewerkt. Ik was vooral geboeid door James Hitchmough van de Universiteit van Sheffield. Hij ontwikkelde een methode om met droogte om te gaan. Op een flinke laag zand zaait hij een nauwkeurig samengesteld zadenmengsel. Vervolgens wordt het zandbed met rust gelaten. Het zal een jaar of twee duren voordat de tuin floreert, maar het uiteindelijke resultaat is indrukwekkend. Ik denk dat we net als Chatto en Hitchmough veel meer met dit soort methodes moeten durven experimenteren als we voorbereid willen zijn op extreme weersverschijnselen zoals afgelopen zomer. Dat vergt veel kennis van planten en ecologie. Daarom is het zo belangrijk om experts zoals ecologen en hoveniers vanaf het begin bij gebiedsontwikkeling te betrekken.”


Dit artikel komt uit Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek