Artikel

Staanders en displaytafel voor archeologietuin kasteel Etzenrade

De historische grachten van het rijksmonument Etzenraderhuuske, de kasteelhoeve van voormalig Kasteel Etzenrade in Limburg, zijn onlangs gereconstrueerd. Archeologische vondsten hebben een prominente plek gekregen en worden op een vernieuwende wijze getoond.

Het unieke landschap is vormgegeven door LOLA Landscape Architects. CM3 custom-made maakte de vertaalslag van de ontwerpen naar een technische uitvoering met een hoog esthetisch gehalte.  

Voorafgaand aan en tijdens de graafwerkzaamheden voor de reconstructie is uitgebreid archeologisch onderzoek verricht. Er zijn maar liefst 76 archeologische vondsten gedaan; dit heeft veel informatie opgeleverd over de bewoningsgeschiedenis van de plek. De archeologietuin vertelt niet alleen het verhaal van de plek, maar ook van het archeologieproces. Bezoekers volgen de zoektocht en het pad van de archeoloog, waarbij de proefsleuven als uitgangspunt dienen voor het ontwerp. De proefsleuven zijn aangeplant door de internationaal bekende tuinarchitect Piet Oudolf.

Staanders met 3D prints

Bezoekers lopen letterlijk door de proefsleuven in de tuin en zien objecten die tijdens het onderzoek door de archeologen zijn aangetroffen, zoals scherven, munten en metalen objecten. “De geschiedenis wordt verteld aan de hand van de vondsten die in 3D zijn geprint en op exact dezelfde locatie geplaatst als waar ze door de archeologen zijn aangetroffen”, vertelt Ruud van Eggelen van CM3 custom-made. Van Eggelen creëerde 43 RVS staanders van 100 tot 120 cm hoog, waaraan de 3D geprinte ornamenten van hoogwaardige materiaal zijn bevestigd. “De staanders zijn geheel in samenspel ontworpen met de deels historische beplanting die Oudolf voor ogen had”, aldus van Eggelen.

Stalen displaytafel

De 33 vondsten in de tuin van de kasteelhoeve zijn tentoongesteld op een stalen tafel. Net als de staanders zijn deze door CM3 custom-made geëngineerd, geleverd en geplaatst. “In verband met de privacy van de huidige bewoners van de hoeve zijn deze objecten op een tafel in de archeologietuin geplaatst”, vertelt Van Eggelen. Via informatieborden die CM3 custom-made heeft gemaakt, worden bezoekers verder geïnformeerd over de bewoners van deze plek; vanaf de Middeleeuwen tot op heden. De archeologietuin werd op 24 juli 2020 feestelijk geopend en is vrij toegankelijk.

CM3 custom-made
‘s-Hertogenbosch
073 785 21 05
https://cm3-custommade.nl/

Deel dit artikel