Artikel

Pijnacker heeft primeur met groene brug

In Pijnacker is de eerste Groene Brug geplaatst. De met sedumplanten begroeide composietbrug is ontwikkeld door bruggenspecialist ipv Delft, in samenwerking met Composite Structures.

De Groene Brug is een nieuw brugtype: een begroeide brug waarop groenzones gewoon kunnen doorlopen. Ideaal voor natuurgebieden, parken en landelijk gebied en een verzorgd en duurzaam alternatief voor kleine houten bruggen of vlonders.  


In Pijnacker ligt de brug in het verlengde van een ecologische zone bij nieuwbouwwijk Ackerswoude. Eerst is het composiet dek met een overspanning van 11,5 meter in zijn geheel geplaatst. Daarna werd een laag aarde aangebracht en tot slot de sedumplanten en het schelpenpad. Behalve eenvoudig te plaatsen – composiet weegt weinig – is de brug ook onderhoudsvrij. Zowel het composiet als de beplanting behoeven geen onderhoud. De verwachte levensduur is minstens honderd jaar.  


Het ontwerp van de Groene Brug is schaalbaar in zowel lengte als breedte en leent zich zodoende voor bruggen in allerlei afmetingen. Ook qua beplanting zijn er verschillende mogelijkheden.   


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel