Houtsnippers circulair ingezet in Rotterdamse straten

woensdag 12 juni 2024

Foto: Jan de Groen

Om burencontact in straten te bevorderen, voorziet Opzoomer Mee Rotterdam straten van kleine budgetten en/of faciliteiten. Zo stimuleert en ondersteunt de stichting initiatieven van bewoners om de straat schoon te maken, te vergroenen en om samen feest te vieren. Op het gebied van vergroenen wordt zelfs nog een extra dimensie toegevoegd: straten kunnen zich aanmelden voor gratis houtsnippers, die op deze manier een tweede leven krijgen. 

Eén van de manieren om ontmoeting in wijken en straten te faciliteren is het plaatsen van een grote kerstboom in de straat in december. Jaarlijks plaatst Opzoomer Mee zo circa vijfhonderd kerstbomen, die door een straat kunnen worden aangevraagd.  Hoewel het versieren van kerstbomen en een feestje bij de boom een mooie manier is om burencontact te stimuleren, wordt er door steeds meer straten ook gezocht naar alternatieven voor de kerstboom. Want hoe duurzaam is een kerstboom? “In het kader van deze kwestie zijn we al een aantal jaar bezig om ook alternatieve bomen in ‘Opzoomerstraten’ voor het voetlicht te brengen”, vertelt Thessa Bakker van Opzoomer Mee.  

“In 2023 speelt Opzoomer Mee hier nog meer op in door met het programma Rotterdam Circulair een circulaire kerstboom te laten ontwikkelen door Studio Klinkenberg. Dit is een alternatieve kerstboom, gemaakt van duurzaam hout en die meerdere jaren meegaat. Door deze pilot hebben we tien van deze buurtbomen kunnen plaatsen.” 

Hergebruik 

“Met Rotterdam Ciculair zijn we ook gaan nadenken hoe we de gewone Opzoomer kerstbomen na de feestdagen in de toekomst goed kunnen hergebruiken. We wisten al dat alle kerstbomen in Rotterdam apart opgehaald worden en worden hergebruikt. In eerste instantie dachten we dat ze tot houtsnippers werden verwerkt en dat boden we daarom ook aan ‘Opzoomerstraten’ aan. Dit bleek echter helemaal niet het geval te zijn”, vertelt Bakker. “Het overblijfsel van kerstbomen bevat bijvoorbeeld ook veel naalden en dat wil niet iedereen in de tuin of op hun geveltuin hebben liggen”, vervolgt ze. Van de opgehaalde kerstbomen wordt wel compost gemaakt. 

“Om de straten alsnog van houtsnippers te kunnen voorzien, hebben we als oplossing, bedacht om houtsnippers van Rotterdams snoeiafval en gerooide bomen aan te bieden. Zo zorgen we dat er toch een reststroom terugkomt in ‘Opzoomerstraten’ die met groen bezig zijn. Het leuke aan dit project is dat de gemeente Rotterdam zo een mooie service biedt aan actieve straten. Zo is deze actie een win-win: inwoners kunnen voor zelfbeheerprojecten goedkoop of zelfs gratis aan houtsnippers komen en de houtsnippers krijgen hiermee een tweede leven binnen Rotterdam.” 

Over Opzoomer Mee 

Opzoomer Mee is oorspronkelijk opgezet als een gezamenlijk project tussen het Rotterdams Instituut Bewonersondersteuning (RIO) en de dienst Gemeentewerken. Vanaf 1997 opereert het als een onafhankelijke stichting, genaamd Stichting Opzoomer Mee Rotterdam. Opzoomer Mee heeft twee hoofdprogramma's: Opzoomeren, dat hun eigen initiatief is. En de uitvoering van het beleid van de gemeente Rotterdam voor bewonersinitiatieven, in opdracht van de gemeente.  

Over Rotterdam Circulair  

Rotterdam zet zich in voor de ontwikkeling van een circulaire stad, en de resultaten van de afgelopen jaren zijn indrukwekkend. Een breed scala aan initiatieven, zowel van ondernemers als bewoners, heeft bijgedragen aan prachtige resultaten. Deze initiatieven bestrijken diverse sectoren, van bouwplaatsen tot horeca, van textiel tot plastic, en nog veel meer. De stad ondergaat een transformatie die Rotterdam groener, schoner en gezonder maakt, terwijl tegelijkertijd de economie wordt versterkt.  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen

17 jun om 16:20 uur

Het 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je  hebt een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
descriptionArtikel

Sturing in bestekken cruciaal voor circulaire en CO2-impact

28 nov 2023

Ieder jaar worden er, veelal in opdracht van en in samenwerking met gemeenten of provincies, prachtige nieuwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Matchingstool maakt hergebruik grondstoffen efficiënter

26 nov 2023

Tinder voor grondstoffen. Dat is zo ongeveer hoe DuSpot zich laat kenmerken. “DuSpot is een onafhankelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdamse materialenbank: ‘We hergebruiken veel meer dan grond’

19 nov 2023

De Circulaire Materialenbank van het Ingenieursbureau (Stadsontwikkeling) geeft bouwmaterialen in Rotterdam een…

Lees verder »
Kompasweg Alkmaar
descriptionArtikel

Circulair onderhoud stoepen? Neem net als Alkmaar meer duurzame ambities mee

24 okt 2023
De stoepen van de Alkmaarse Kompasweg waren toe aan een opknapbeurt. Door dit op een circulaire en ‘…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire opgave kan alleen slagen als partijen beter samenwerken

29 sep 2023

Het is heel waardevol dat er tegenwoordig steeds meer circulair geopereerd wordt. “Maar dat gaat natuurlijk…

Lees verder »