Om burencontact in straten te bevorderen, voorziet Opzoomer Mee Rotterdam straten van kleine budgetten en/of faciliteiten. Zo stimuleert en ondersteunt de stichting initiatieven van bewoners om de straat schoon te maken, te vergroenen en om samen feest te vieren. Op het gebied van vergroenen wordt zelfs nog een extra dimensie toegevoegd: straten kunnen zich aanmelden voor gratis houtsnippers, die op deze manier een tweede leven krijgen.
Houtsnippers circulair ingezet in Rotterdamse straten
Eén van de manieren om ontmoeting in wijken en straten te faciliteren is het plaatsen van een grote kerstboom in de straat in december. Jaarlijks plaatst Opzoomer Mee zo circa vijfhonderd kerstbomen, die door een straat kunnen worden aangevraagd. Hoewel het versieren van kerstbomen en een feestje bij de boom een mooie manier is om burencontact te stimuleren, wordt er door steeds meer straten ook gezocht naar alternatieven voor de kerstboom. Want hoe duurzaam is een kerstboom? “In het kader van deze kwestie zijn we al een aantal jaar bezig om ook alternatieve bomen in ‘Opzoomerstraten’ voor het voetlicht te brengen”, vertelt Thessa Bakker van Opzoomer Mee.
“In 2023 speelt Opzoomer Mee hier nog meer op in door met het programma Rotterdam Circulair een circulaire kerstboom te laten ontwikkelen door Studio Klinkenberg. Dit is een alternatieve kerstboom, gemaakt van duurzaam hout en die meerdere jaren meegaat. Door deze pilot hebben we tien van deze buurtbomen kunnen plaatsen.”
Hergebruik
“Met Rotterdam Ciculair zijn we ook gaan nadenken hoe we de gewone Opzoomer kerstbomen na de feestdagen in de toekomst goed kunnen hergebruiken. We wisten al dat alle kerstbomen in Rotterdam apart opgehaald worden en worden hergebruikt. In eerste instantie dachten we dat ze tot houtsnippers werden verwerkt en dat boden we daarom ook aan ‘Opzoomerstraten’ aan. Dit bleek echter helemaal niet het geval te zijn”, vertelt Bakker. “Het overblijfsel van kerstbomen bevat bijvoorbeeld ook veel naalden en dat wil niet iedereen in de tuin of op hun geveltuin hebben liggen”, vervolgt ze. Van de opgehaalde kerstbomen wordt wel compost gemaakt.
“Om de straten alsnog van houtsnippers te kunnen voorzien, hebben we als oplossing, bedacht om houtsnippers van Rotterdams snoeiafval en gerooide bomen aan te bieden. Zo zorgen we dat er toch een reststroom terugkomt in ‘Opzoomerstraten’ die met groen bezig zijn. Het leuke aan dit project is dat de gemeente Rotterdam zo een mooie service biedt aan actieve straten. Zo is deze actie een win-win: inwoners kunnen voor zelfbeheerprojecten goedkoop of zelfs gratis aan houtsnippers komen en de houtsnippers krijgen hiermee een tweede leven binnen Rotterdam.”
Over Opzoomer Mee
Opzoomer Mee is oorspronkelijk opgezet als een gezamenlijk project tussen het Rotterdams Instituut Bewonersondersteuning (RIO) en de dienst Gemeentewerken. Vanaf 1997 opereert het als een onafhankelijke stichting, genaamd Stichting Opzoomer Mee Rotterdam. Opzoomer Mee heeft twee hoofdprogramma's: Opzoomeren, dat hun eigen initiatief is. En de uitvoering van het beleid van de gemeente Rotterdam voor bewonersinitiatieven, in opdracht van de gemeente.
Over Rotterdam Circulair
Rotterdam zet zich in voor de ontwikkeling van een circulaire stad, en de resultaten van de afgelopen jaren zijn indrukwekkend. Een breed scala aan initiatieven, zowel van ondernemers als bewoners, heeft bijgedragen aan prachtige resultaten. Deze initiatieven bestrijken diverse sectoren, van bouwplaatsen tot horeca, van textiel tot plastic, en nog veel meer. De stad ondergaat een transformatie die Rotterdam groener, schoner en gezonder maakt, terwijl tegelijkertijd de economie wordt versterkt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van afval tot straatmeubilair: circulair en duurzaam met gerecycled kunststof
11 nov om 10:30 uurBij Recycled Outdoor Solutions streven ze ernaar om de openbare ruimte niet alleen mooier, maar ook duurzamer…
Young professional in de openbare ruimte: Esmé Bosch
10 nov om 14:03 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
'Wij gaan de eisen van 2030 halen'
4 nov om 09:43 uur“We zorgen er niet voor dat één groot project met heel veel budget en een intrinsiek gemotiveerde projectleider…
Brabants fietspad van weg vol hobbels en barsten naar onderhoudsarme gladde baan
28 okt om 09:47 uurBarsten in het fietspad, een wegdek dat omhoog komt en lappen asfalt die zijn vervangen door stenen. Het…
Nostalgische binnenstedelijk sfeerbeeld met biobased betonklinker
19 sep om 10:06 uurExcluKera Biobased is een biobased betonklinker die onlosmakelijk verbonden is met een keramische deklaag die…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train
22 mrt om 13:37 uurRijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…