Dag en nacht, voor man en vrouw

donderdag 25 januari 2018
timer 4 min
Wildplassen is slechts 25 van de 168 uren in de week een probleem. Een verzinkbaar toilet biedt uitkomst.

De behoefte van de mens is overdag anders dan ‘s nachts. Daarom is het aanbod van UriLift onderverdeeld in openbare toiletten voor de dageconomie (toerisme, winkelend publiek, recreatie etc) en verzinkbare sanitaire voorzieningen (UriLiften) voor het uitgaanspubliek, als de nachteconomie op volle toeren draait. Met aandacht voor zowel de hoge noden van de man als die van de vrouw.

 

Directeur Marco Schimmel van UriLift startte in de jaren ’90 met de verhuur van evenementenwc’s. Op een gegeven moment werd hij benaderd door de gemeente Apeldoorn met de vraag of hij tijdelijk plaskruizen kon leveren om het wildplassen in de binnenstad tegen te gaan. De gemeente Apeldoorn wilde echter ook een definitieve oplossing. Het bracht Schimmel ertoe om in 2000 met een definitieve oplossing te komen, de verzinkbare Pop-Up Toilet, die alleen zichtbaar is wanneer de klant het wil en die de rest van de tijd in de grond verzonken zit. “Het wildplasprobleem doet zich namelijk maar 25 van de 168 uren in de week voor. De rest van de tijd is zo’n openbaar toilet alleen maar beeldverstorend. Want niemand wil het voor zijn deur.”

Nachteconomie

De verzinkbare Pop-Up Toilet die UriLift destijds ontwikkelde richtte zich specifiek op de nachteconomie. Het product is de afgelopen zeventien jaar doorontwikkeld. “Van buiten lijkt hij nog hetzelfde, van binnen is er allerlei nieuwe technologie bijgekomen op het gebied van hydraulica en besturing. Zo duurde het uit de grond komen aanvankelijk twee minuten, inmiddels is dit nog maar de helft, ongeveer een minuut.”

 

Het eerste (voor Apeldoorn ontwikkelde) product voor de nachteconomie, de UriLift Triple, werd naast de technologie ook op design doorontwikkeld. “Op de Triple konden (en kunnen nog steeds) drie heren tegelijkertijd terecht. De Triple had (en heeft nog steeds) een inbouwdiepte van 1 meter 35 en dat is niet altijd realiseerbaar op een parkeerdek of in een smalle steeg. Om dit op te lossen hebben we een klapmechanisme ontwikkeld, waardoor de inbouwdiepte is teruggebracht tot 50 centimeter.” Dit is een ander product geworden met de keuze uit 1 herenurinoir of 2 herenurinoirs per unit; respectievelijk de Single en de Double. De verzinkbare Pop-Up Toilets kunnen op locatie met een afstandsbediening eenvoudig worden bestuurd door iemand van de gemeente of iemand van een schoonmaak-, beveiligings- of horecabedrijf.

Dageconomie

Inmiddels heeft UriLift naast een product voor de nachteconomie nu ook een verscheidenheid aan producten voor de dageconomie. “Je hebt het dan over wc’s voor mensen die aan het winkelen zijn of bijvoorbeeld wc’s in een parkeergarage. Een ander publiek met een andere behoefte.” UriLift ontwikkelde voor de dageconomie samen met een Italiaans bedrijf een totaalconcept. Dat staat er permanent, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook voor de dageconomie biedt UriLift verschillende typen aan, waarbij het verschil met name zit in de (aanwezigheid van) zelfreiniging, het systeem achter de zelfreinigende functie en de mate van zelfdiagnostisering van het toilet.

 

“De meest geavanceerde, de 5 STAR, monitort continu 36 functie. Zodra er op een van de 36 een foutmelding komt, krijgen we meteen een melding.” Een belangrijk voordeel van de STAR-serie is dat ze vrijwel autonoom kunnen werken en dat er amper nog menselijke interventie nodig is. “Er is aanwezigheidsdetectie en de deuren sluiten automatisch. Verder zijn de wc’szelfreinigend, waardoor iedere bezoeker een schoon toilet aantreft. Achtergebleven materialen worden weggeveegd, de vloer, de toiletpot en de wand achter de toiletpot worden gereinigd en gedroogd. Bij het desinfectieproces (meestal ’s nachts), worden alle wanden en interieur van het toilet automatisch gedesinfecteerd. Het hele systeem is gebaseerd op een systeem dat wordt gebruikt voor operatiekamers in Franse ziekenhuizen. Dankzij dit alles wordt het toilet vrijwel op laboratoriumniveau schoongemaakt.”

Dames

Al in 2004 had UriLift ook een oplossing voor dames met hoge nood in de openbare ruimte. De gemeenten wilden daar echter nog niet in investeren. Naar aanleiding van een verzoek van de gemeente Parijs in 2014 om een verzinkbare unit te ontwerpen voor zowel mannen als vrouwen, besloot UriLift dat te gaan ontwikkelen. De eerste in Nederland werd in 2016 op de Dam in Amsterdam geplaatst. “Het belangrijkste verschil met de Triple is dat de Triple drie instapplaatsen voor heren heeft en de Combi twee urinoirplaatsen voor heren heeft en een behuizing met toiletpot voor vrouwen.” De Combi is inmiddels ook in Londen en Australië te zien. In Australië kreeg de Combi in november 2017 zelfs een prijs, de IPWEA (Institute of Public Works Engineering Australia) Excellence Award.