De openbare ruimte van vandaag, maar ook voor morgen

maandag 15 maart 2021
timer 3 min
Circulaire economie is al jarenlang onderdeel van de werkwijze van Grijsen. Al sinds het eerste ontwerp zijn alle producten volledig modulair opgebouwd. Dit blijkt nu een mooie basis te zijn voor een circulaire aanpak.

Het is voor Grijsen van belang dat ook de volgende generaties nog van de openbare ruimte kunnen genieten. Het bedrijf merkt dat circulaire economie ook in de markt van straatmeubilair steeds meer begint te leven. Echter blijft het vaak bij mooie verhalen in plaats van praktische toepassingen. Grijsen pakt dit anders aan. Severin Vrogten, werkzaam op de marketingafdeling van Grijsen: “Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuwe toepassingen om een bijdrage te kunnen leveren aan een circulaire leefomgeving, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van onze producten. Het meervoudig waarde creëren en behouden is hierin leidend.”

Insectenhotel van resthout

Een mooi voorbeeld van de circulaire gedachte is het insectenhotel van Grijsen. Sinds een aantal jaren wordt het resthout dat overblijft uit de productie van houten straatmeubilair verzameld en gebruikt als invulling van insectenhotels. Het gaat al lange tijd niet zo goed met insecten, terwijl ze erg nuttig zijn voor mens en milieu. Ze hebben zelfs een niet te onderschatten functie als het gaat om natuurlijk evenwicht en biodiversiteit. Het insectenhotel kan worden ingezet om de afname van de insectenpopulatie tegen te gaan.


Insectenhotel gemaakt van resthout 

Refurbished afvalbak

Naast de insectenhotels heeft Grijsen ook een duidelijke visie over haar afvalbakken. Vrogten: “Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van onze afvalbakken. Wij zien tegenwoordig nog te vaak dat afvalbakken ten onrechte worden afgeschreven en bij het oud ijzer belanden.” Met behulp van de retourservice kunnen gemeenten hun Grijsen afvalbak terugsturen naar Grijsen. “Na een grondige schoonmaak, inspectie en opknapbeurt wordt de levensduur van de afvalbak minimaal verdubbeld”, aldus Vrogten. Met deze service wil Grijsen de controle op de keten vergroten. Grijsen neemt nu al afvalbakken terug die opnieuw worden aangeboden bij sportverenigingen en andere instanties. Wanneer een afvalbak echt is afgeschreven geeft Grijsen de onderdelen van het product een nieuwe functie zoals een statafel, een bank of een plantenbak.

Samenwerking met Staatsbosbeheer

Voor de bankenserie Pure werkt Grijsen al jaren samen met Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer beschikt over verschillende soorten inlands hout, waaronder Douglas hout. Het Douglas hout ondergaat een speciale behandeling waarbij het wordt geïmpregneerd met een milieuvriendelijk middel vrij van arseen en chroom. Het behandelde Douglas is een uitstekend alternatief voor tropisch hardhout, zonder de intensieve transportbewegingen vanuit landen aan de andere kant van de wereld. De Pure serie is door NL Greenlabel beoordeeld met het A-label. Deze hoogst toegekende waardering kwam tot stand na een beoordeling van de totale levenscyclus van het product.

Grijsen park & straatdesign
Winterswijk
0543 - 51 69 50
www.grijsen.nl

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1 / 2021, thema circulariteit. Download hier het magazine. Wil je meer weten over het circulair inrichten van de openbare ruimte, meld je dan gratis aan voor de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte op 30 maart. 

Meer artikelen met dit thema

Organische banken voor NS-station Driebergen-Zeist

22 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Station Driebergen-Zeist heeft een ware metamorfose ondergaan. Zo is het aantal sporen uitgebreid van drie naar…
Lees verder »

Robust Line straatmeubilair

15 mrt om 00:00 uurtimer1 min
De Robust Line straatmeubilair lijn is een echte eyecatcher. De imposante Robust Line bestaat uit een breed…
Lees verder »

Amsterdamse krijgt familiair straatmeubilair

19 jan om 00:00 uurtimer4 min
Eén herkenbare familie van straatmeubilair zonder dat tekort wordt gedaan aan de functionaliteit en…
Lees verder »

Specialist in duurzame en fraai vormgegeven afvaloplossingen

18 jan om 00:00 uurtimer2 min
Rondslingerend zwerfafval op straat of in de natuur is voor velen een terugkerende bron van ergernis. Dat geldt…
Lees verder »

Circulaire en modulaire fietsenstalling is de nieuwste innovatie

15 jan om 00:00 uurtimer4 min
Ton Kooymans, eigenaar Street Stuff, is ontwerper en ondernemer in hart en nieren en richt zich op de toekomst van…
Lees verder »

Meubilair met natuurlijke uitstraling voor groene school in Emmen

13 jan om 00:00 uurtimer3 min
De leerlingen en studenten van het AOC Terra (VO en MBO) betrokken met ingang van het nieuwe schooljaar een…
Lees verder »

Fietsoverkapping als laadstation voor e-bikes

11 jan om 00:00 uurtimer2 min
De elektrische fiets neemt in Nederland een ware vogelvlucht. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer…
Lees verder »

Recycle eigen afval tot straatmeubilair

8 jan om 00:00 uurtimer2 min
Nederland heeft zich als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen. Met de…
Lees verder »