De openbare ruimte van vandaag, maar ook voor morgen

maandag 15 maart 2021
timer 3 min
Circulaire economie is al jarenlang onderdeel van de werkwijze van Grijsen. Al sinds het eerste ontwerp zijn alle producten volledig modulair opgebouwd. Dit blijkt nu een mooie basis te zijn voor een circulaire aanpak.

Het is voor Grijsen van belang dat ook de volgende generaties nog van de openbare ruimte kunnen genieten. Het bedrijf merkt dat circulaire economie ook in de markt van straatmeubilair steeds meer begint te leven. Echter blijft het vaak bij mooie verhalen in plaats van praktische toepassingen. Grijsen pakt dit anders aan. Severin Vrogten, werkzaam op de marketingafdeling van Grijsen: “Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuwe toepassingen om een bijdrage te kunnen leveren aan een circulaire leefomgeving, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van onze producten. Het meervoudig waarde creëren en behouden is hierin leidend.”

Insectenhotel van resthout

Een mooi voorbeeld van de circulaire gedachte is het insectenhotel van Grijsen. Sinds een aantal jaren wordt het resthout dat overblijft uit de productie van houten straatmeubilair verzameld en gebruikt als invulling van insectenhotels. Het gaat al lange tijd niet zo goed met insecten, terwijl ze erg nuttig zijn voor mens en milieu. Ze hebben zelfs een niet te onderschatten functie als het gaat om natuurlijk evenwicht en biodiversiteit. Het insectenhotel kan worden ingezet om de afname van de insectenpopulatie tegen te gaan.


Insectenhotel gemaakt van resthout 

Refurbished afvalbak

Naast de insectenhotels heeft Grijsen ook een duidelijke visie over haar afvalbakken. Vrogten: “Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van onze afvalbakken. Wij zien tegenwoordig nog te vaak dat afvalbakken ten onrechte worden afgeschreven en bij het oud ijzer belanden.” Met behulp van de retourservice kunnen gemeenten hun Grijsen afvalbak terugsturen naar Grijsen. “Na een grondige schoonmaak, inspectie en opknapbeurt wordt de levensduur van de afvalbak minimaal verdubbeld”, aldus Vrogten. Met deze service wil Grijsen de controle op de keten vergroten. Grijsen neemt nu al afvalbakken terug die opnieuw worden aangeboden bij sportverenigingen en andere instanties. Wanneer een afvalbak echt is afgeschreven geeft Grijsen de onderdelen van het product een nieuwe functie zoals een statafel, een bank of een plantenbak.

Samenwerking met Staatsbosbeheer

Voor de bankenserie Pure werkt Grijsen al jaren samen met Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer beschikt over verschillende soorten inlands hout, waaronder Douglas hout. Het Douglas hout ondergaat een speciale behandeling waarbij het wordt geïmpregneerd met een milieuvriendelijk middel vrij van arseen en chroom. Het behandelde Douglas is een uitstekend alternatief voor tropisch hardhout, zonder de intensieve transportbewegingen vanuit landen aan de andere kant van de wereld. De Pure serie is door NL Greenlabel beoordeeld met het A-label. Deze hoogst toegekende waardering kwam tot stand na een beoordeling van de totale levenscyclus van het product.

Grijsen park & straatdesign
Winterswijk
0543 - 51 69 50
www.grijsen.nl

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1 / 2021, thema circulariteit. Download hier het magazine. Wil je meer weten over het circulair inrichten van de openbare ruimte, meld je dan gratis aan voor de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte op 30 maart. 

Meer artikelen met dit thema

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »