Groene bushalte geopend in Arnhem

maandag 8 mei 2023
Op de plek waar in de zestiende eeuw de stadspoort ‘Rijnpoort’ stond, heeft Arnhem de nieuwe groene bushalte 'Rijnstraat' geopend.

De werkzaamheden aan de nieuwe bushalte aan de voet van de Nelson Mandelabrug in Arnhem zijn de afgelopen anderhalf jaar uitgevoerd. Eind 2021 werden de rijbanen vervangen. Eind 2022 en begin 2023 werden beide bushaltes zelf aangepakt. De eerst zo versteend plek is nu vooral groen en koel met twee moderne bushaltes met bomen, struiken en planten er omheen. De bushalte is nu ook goed toegankelijk voor mensen met een (fysieke) beperking en door de vergroening kan regenwater veel beter worden opgevangen.

Wethouder mobiliteit Nermina Kundic: "Er is hier zo’n 300 m2 steen en asfalt ingeruild voor groen. Daardoor kan regenwater beter worden afgevoerd, maar ook zorgen de struiken bomen rond de nieuwe bushalte straks tijdens droge en hete periodes voor schaduw en verkoeling." Rond de bushalte zijn nestkastjes en insectenhotels opgehangen voor een betere biodiversiteit. De nieuwe haltes zijn bovendien veel gastvrijer en toegankelijker. ‘Verwijderde materialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt en de nieuwe bushaltes zijn opgetrokken uit prefab-materialen die later goed kunnen worden hergebruikt.’

Het oude 'trapgat' onder de brug was voorheen een donkere en versteende plek. Nu is het een lichte plek en prijkt daar de muurschildering ‘Uitzicht op de Rijn’, een weergave van het schilderij ‘Arnhem gezien vanuit het westen’ van Abraham Johannes Couwenberg uit de collectie van Museum Arnhem. In het oude trapgat aan de bovenzijde van de brug staat nu een boom die de wachtende reizigers verkoeling geeft. Aan de oostzijde is een nieuwe trap geplaatst, ook met voldoende groen. Vanaf die trap loop je zo het centrum in.

Bron: gemeente Arnhem

Rijnstraat Arnhem groene bushalte
 Samen met Willem Jacobs van Stadsgras plant wethouder Nermina Kundić plantjes in de groene vakken bij de bushalte (foto: Gemeente Arnhem).