Levend licht stationsgebied Assen

woensdag 12 februari 2020
timer 2 min
Het stationsgebied Assen is met een nieuw stationsgebouw en een autotunnel onder het stationsplein totaal getransformeerd. Om bezoekers vanzelfsprekend naar het centrum te leiden, is ook de stationsstraat vernieuwd en is er een nieuw stationsplein gerealiseerd. Verlichting die meebeweegt met de dynamiek van het station maakt de transformatie compleet.

Een stationsomgeving is bij uitstek een plek van komen en gaan. Soms is het rustig en het andere moment wemelt het weer van de mensen. De verlichting speelt in op de dynamiek van deze omgeving.  

Veilig en verbindend  

Dit is onder anderegerealiseerd door het plaatsen van houten masten (Aubrilam). De hoogste masten van twaalfmeter zijn midden op het plein gesitueerd. Deze masten zijn elk voorzien van een achttal ledspots (Lumenpulse). De spots zijn voorzien van afscherming om lichthinder te voorkomen. Per mast zorgen vijf spots voor gelijkmatig functioneel licht ten behoeve van de verkeers- en de sociale veiligheid.  


De andere
drie spots hebben smallere bundels en zijn zo gericht dat deze het ellipsvormige patroon van de zitelementen op het plein doorzetten. Dit zorgt voor een verbindend effect. De zitelementen zijn voorzien van diverse op maat gemaakte spots (BEGA). De spots zo zijn gepositioneerd dat zij de ronde vormen van het geheel benadrukken. 

Levend licht 

Alle spots in de masten zijn, metDMX-componenten,afzonderlijk aan te sturen. De ellipsvormige patronen bewegen zich dan ook dynamisch (‘levend’). Bij drukte op het station zit er meer snelheid in de beweging en is er minder contrast. Wanneer het rustiger is, neemt de dynamiek af,en neemthet contrast toe. 

Balans 

Lichtontwerper Ronald Gijzel (Studio.nlx) kijkt met trots naar het inmiddels gerealiseerde lichtplan, dat hij in samenspraak met de stedenbouwkundige en de projectleider van het stationsgebied heeft gerealiseerd. Uitdagend was het om tijdens het inregelen van de verlichting een juiste balans te vinden tussen veiligheid en sfeer.  


Het resultaat is
er: een bijzonder sfeervol en levend lichtbeeld op dit nieuwe stationsplein! Studio.nlx (onderdeel van Nobralux) zorgt voor bijzondere lichtprojecten waarbij aandacht en creativiteit gewenst is, voor een duurzame en mooie leefomgeving.