Modulair straatmeubilair gemaakt van hergebruikte materialen

maandag 22 november 2021
timer 4 min
Veen Design ontwerpt en produceert modulair straatmeubilair van hergebruikte materialen. Creatief directeur Ron Veen en marketingdirecteur Fanny van Zuylen wilden een duurzaam alternatief: “Onze producten bestaan voor negentig procent uit hergebruikte materialen”, vertelt Veen trots.

Veen Design werd in 2012 opgericht en het bedrijf verzorgt voor ieder project advies op maat. “We zijn graag betrokken bij het creëren of herinrichten van een nieuwe leefomgeving, zoals op school- of speelpleinen en openbare ruimtes”, vertelt Ron Veen. “We ontwerpen zelf en daarnaast hebben we voor een deel eigen productiefaciliteiten. We kunnen straatmeubilair op maat maken, maar gebruiken daarop efficiënte wijze standaard componenten voor. Daarnaast werken we samen met verschillende productiebedrijven waardoor we het meubilair snel kunnen leveren.”

De laatste jaren zet Veen Design volledig in op modulaire en circulaire straatmeubels, vertelt Veen. “Dat proces is door corona versneld. Wij importeerden voor een deel onze materialen uit China. Toen daar het coronavirus uitbrak, bemoeilijkte dat de levering. We vinden het echt noodzaak om duurzaam te werken en zuinig te zijn op onze grondstoffen. We hebben in Nederland ook mooie productiebedrijven. Door gebruik te maken van deze bedrijven daalt de co2-uitstoot door minder vervoersbewegingen. Daarnaast kunnen we de producten veel sneller bij klanten krijgen. We laten de materialen zoveel mogelijk produceren bij bedrijven waar mensen werken met afstand tot de arbeidsmarkt. Je voegt dan een maatschappelijk element toe aan de duurzame productie van het straatmeubilair.”

Zelf ontwerpen

Veen Design besloot in 2019 om werk te maken van modulaire straatmeubels. Het bedrijf ontwikkelde een jaar later de Mixxitt lijn, waarbij klanten zelf invloed hebben op het ontwerp. Veen: “Klanten hebben allerlei opties om een ontwerp te maken. Ze hebben invloed op hoe het straatmeubel wordt samengesteld. Ook kunnen ze de kleurstelling bepalen. Als we voor een school of gemeente meubilair in een bepaalde huisstijl moeten leveren, kan dat ook. Dankzij de modulaire opzet en het gebruik van connectoren, is het mogelijk op basis van de wensen van klanten en opdrachtgevers, oneindige opties aan modellen aan te bieden. Met zeer korte levertijden, want met een gering aantal modules zijn vele straatmeubels te maken.”

Fanny van Zuylen heeft het educatieve en duurzame element aan de Mixxitt lijn toegevoegd. “Ik vind het belangrijk dat we aansluiten op de leefwereld van jongeren. Ik ben naast dat ik bij Veen werk, ook werkzaam als docent. Ik weet door mijn ervaring dat jongeren graag buiten zitten, als de faciliteiten hen daarvoor de ruimte geven. Ron en ik zagen de noodzaak van een duurzaam alternatief. Door onze samenwerking is Mixxitt ontstaan.”

Straatmeubilair

Hergebruikte materialen

Veen heeft een connector zo in het ontwerp toegepast, dat het straatmeubel niet meer gelast hoeft te worden. “Lassen is ook niet goed voor het milieu. Daarnaast heeft het ontbreken van lasverbindingen grote voordelen op gebied van transport en logistiek. Het straatmeubel is demontabel. Het hergebruikte materiaal krijgt dan een nieuwe toepassing. Volledig cradle-to-cradle”, aldus Veen. Naast de modulaire ontwerpmogelijkheden worden de producten van Veen Design gemaakt uit negentig procent hergebruikte materialen. “We bewerken het gebruikte materiaal zo dat het qua looks en functionaliteit niet van nieuw is te onderscheiden. We willen zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken. Daarom zijn de meubels zo ontworpen dat we gebruik kunnen maken van stalen gegalvaniseerde buizen die eerder voor andere doeleinden zijn toegepast. De buizen laten we vervolgens aanstralen en op duurzame wijze coaten. Vanuit duurzaamheidsoogpunt kiezen we ook bewust om duurzaam gemodificeerd hout met een lange levensduur te gebruiken. Omdat de producten modulair zijn opgebouwd, heb je ook nauwelijks ruimte nodig om het meubilair op te slaan. Een kleine stellage is meestal ruim voldoende voor bijvoorbeeld twintig bankjes. Daarnaast kunnen van de materialen ook andere producten gemaakt kunnen worden, mochten de ontmoetingselementen door bijvoorbeeld verandering van de demografische samenstelling in een wijk, niet meer functioneel zijn”, zegt Veen.

Ontmoetingsplek

Een mooi project waar Veen bij betrokken is, wordt momenteel gerealiseerd bij het Heerbeeck College in Best. Veen: “We hebben daar het meubilair al geleverd. Het is een plek geworden waar het voor jongeren fijn is om te verblijven. Daarnaast vinden we het voor al onze projecten belangrijk dat het meubilair goed toegankelijk is, zodat ook mensen in een rolstoel gebruik kunnen maken van een zitgedeelte. We gaan nu in Best een multisportkooi aanleggen waar de jeugd kan basketballen, voetballen en volleyballen. Het hele concept is ontwikkeld met hergebruikte materialen. Een bijkomstig voordeel daarvan is dat de prijzen relatief gunstig en stabiel blijven. We hoeven daardoor veel minder naar klanten toe te communiceren dat ze meer moeten betalen, omdat de kosten voor de materialen zijn verhoogd. Zeker in deze tijd, waarbij de materiaalprijzen soms de pan uit rijzen, is het fijn dat we kunnen zeggen dat onze prijzen stabiel blijven omdat we gebruik maken van hergebruikte materialen”, zo besluit Veen.

Veen Design 
Kerkdriel 
073 - 205 0779 
https://www.veen-design.nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Alkmaar ondersteunt bedrijven in circulair ondernemen

21 nov om 12:20 uur
Bedrijven in Alkmaar kunnen op initiatief van de gemeente in gesprek gaan met een expert om te ontdekken wat een…
Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwbouw badplaats Nieuw Kijkduin

14 nov om 09:12 uur
Bij de herontwikkeling van de Haagse familiebadplaats Kijkduin ligt de focus op duurzaamheid. Het nieuwe Kijkduin…
Lees verder »
flash_onNieuws

Roosendaal hergebruikt sloopmateriaal voormalige school en gymzaal

4 nov om 16:36 uur
Slopen zonder de duurzame bril op te zetten kan niet meer in deze tijd van grondstoffen schaarste. De gemeente…
Lees verder »
descriptionArtikel

Marktkoopman aan het roer bij afrekenen stroom

31 okt om 08:50 uur
Stroom kan via Marktstroom op onder andere marktpleinen, evenemententerreinen en andere openbaar toegankelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatbanken gemaakt van circulaire materialen en lokaal hout

25 okt om 11:14 uur
Velopa presenteerde op de vakbeurs Openbare Ruimte & Mobiliteit de duurzame Robust Line en de circulaire…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kop van de Noordstraat Terneuzen vernieuwd

17 okt om 16:59 uur
In Terneuzen is de kop van de Noordstraat getransformeerd naar een toekomstbestendige binnenstadstraat. Beleving…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Circulair ontwerpen vraagt om een andere manier van werken’

17 okt om 14:08 uur
Circular is the new direction. Met deze nieuwe slogan wil ontwerpbureau From AtoB Public Design aandacht vragen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Co-creatie in de openbare ruimte: van idee tot werkelijkheid

3 okt om 12:19 uur
Voor het ontwerp van projecten in de openbare ruimte is veel verschillende expertise nodig want er worden veel…
Lees verder »