Noord-Brabant trekt extra geld uit voor groene schoolpleinen

maandag 29 januari 2024

De provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en het Cultuurfonds Noord-Brabant stellen de komende vier jaar jaarlijks 250.000 euro beschikbaar om schoolpleinen gezond, klimaatbestendig en op een natuurlijke manier avontuurlijk in te richten.  

Vanaf 1 mei 2024 kunnen scholen in Noord-Brabant via de regeling 'Schoolpleinen van de Toekomst' een aanvraag doen. Via de regeling zijn de afgelopen 6 jaar al 350 versteende schoolpleinen omgetoverd in avontuurlijke groene buitenruimtes. Dankzij de heropenstelling kunnen nog meer basisscholen, maar ook het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs hun buitenterrein vergroenen. 

Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied, hoopt dat nog meer scholen meedoen: “Samen werken aan groene schoolpleinen betekent direct een koelere, mooiere en gezondere speel-, leef- en leeromgeving waar iedereen blij van wordt."

De provincie Noord-Brabant somt de voordelen van vergroening van de schoolpleinen op: het draagt bij aan meer biodiversiteit en maakt het plein weerbaarder tegen extreme regenval, hitte of droogte. Verder helpt een groen schoolplein om ontmoeting en interactie en zorgt voor plezier en ontspanning. Daarnaast zorgt het voor uitdaging, ontwikkeling, veiligheid, meer zelfvertrouwen en minder pestgedrag. En met een voedselbosje of moestuin komen leerlingen weer in contact met pure, gezonde voeding.

bron: provincie Noord-Brabant