Dijk van Westende getransformeerd in natuurlijke promenade

donderdag 16 mei 2024

Westende is een populaire Belgische badplaats in de provincie West-Vlaanderen. De kustwering was aan vernieuwing toe om beter bestand te zijn tegen de extremere stormvloeden vanuit zee. De gemeente Middelkerke en de Vlaamse Overheid sloegen de handen in elkaar voor totale heraanleg van de zeedijk van Westende. Over een lengte van circa anderhalve kilometer is er een nieuwe zeewering aangelegd en de promenade volledig opnieuw ingericht. 

De kust waar Westende aan is gelegen, is door bebouwing en het doorbreken van de beschermende duinengordel extra kwetsbaar bij extreme stormen. De afdeling maritieme dienstverlening en kust van de Vlaamse gemeenschap ontwikkelde daarom een masterplan kustverdediging, waarbij het de meest kwetsbare plaatsen langs de kustlijn in kaart brengt en oplossingen formuleert voor een meer beschermende kustinrichting.  

Veel ruimte voor groen 

De traditionele bescherming van beton en zandsuppleties is vervangen voor een zachte natuurlijke vorm van kustbescherming. Bij het ontwerp van de nieuwe promenade was er veel aandacht om het voor de bezoekers en bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. Zo is het autoverkeer verbannen en is er een wandelpad aangelegd naast de promenade. Dit pad loopt door een groene zone van duinlandschap. De nieuwe groenzones verbinden de bestaande duinen met de residentiële zones en de badkernen tot één groene parel aan de kust.  
 
Naast een hogere bescherming zal de nieuwe zeedijk het comfort op de zeedijk verhogen. Het ontwerp voorzag in een andere indeling van de bestaande horecaterrassen, zodat er meer vrije ruimte op de dijk komt. Dankzij de brede zeedijk zal de zon er vroeger schijnen.  

 “Het was aan het begin van het project niet meteen duidelijk welke vorm van kustbescherming we zouden kiezen”, vertelt Stijn Gussé, directeur domein en gebouwen bij de Vlaamse gemeente Westende. “Om hiervoor inspiratie op te doen, zijn we onder andere gaan kijken bij de kustplaats Katwijk in Nederland. Uiteindelijk hebben we door diverse zaken af te wegen een, voor ons, juiste keuze kunnen maken.” 

Evenementen 

Op de promenade worden vele evenementen georganiseerd. Hierdoor is er op verschillende plekken een grote behoefte aan elektrische energie. Ook zijn er energie- en watervoorzieningen nodig voor de diverse strandpaviljoens en strandhuizen. Hiervoor zijn er kasten nodig die veilig op de promenade staan.   

De gemeente Middelkerke heeft Buitenkast techniek benaderd om deel te nemen aan een ontwerpteam. Dankzij een nauwe samenwerking met de gemeente Middelkerke, MOPPurbadesign, Philip Moyersoen en Cluster Landscape heeft geleid dit tot een ontwerp van hele bijzondere en fraaie kasten. Deze zijn geïntegreerd in de keermuur en voorzien van een fraaie robuuste bamboe houten afwerking. Het technisch ontwerp en de productie van de kasten is gedaan door Buitenkast techniek. Dit was inclusief alle benodigde installatietechniek in de kasten.  

Realisatie 

Tijdens de realisatie van het project is er in projectverband nauw samengewerkt met onder meer Plantec en hoofdaannemer Stadsbader. De kasten zijn door Buitenkast techniek op locatie in bedrijf genomen en bedrijfsvaardig opgeleverd. Met deze aanpak hadden alle betrokkenen van begin tot eind te maken met één specialist. Alle projectrisico’s zijn hiermee tot een minimum beperkt. 

Online beheer 

Alle installaties zijn voorzien van online beheer via SLIMME kast. Hiermee heeft de gemeente maximale grip op de energie- en geldstromen en optimaal technisch beheer op afstand. “Dit neemt voor ons veel administratief werk uit handen en zorgt er tevens voor dat het gehele systeem minder foutgevoelig is”, zegt Gussé. Ook zijn de kasten uitgerust met de STROOMkast App bediening. De gebruikers kunnen middels de App zelf aansluitpunten in- en uitschakelen. De werkelijke stroomkosten worden automatisch geregistreerd en afgerekend. “De kasten staan er nu zo’n anderhalf jaar en we hebben er nog steeds veel plezier en profijt van.” 

BUITENkast techniek 
Wormerveer 
075 – 750 22 14 
Buitenkasttechniek.nl 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire waterberging onder asfalt met duurzame keuzes in Oss

26 mrt om 08:49 uur

Het bedrijventerrein Moleneind in Oss ondergaat een opmerkelijke metamorfose richting duurzaamheid. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Veilig oversteken door knipperende verlichting in wegdek

23 jan om 11:40 uur
Twee jaar geleden liep Traffic Care tegen een groot probleem aan bij hun oplossing voor het met ledverlichting…
Lees verder »

BUITENkast techniek neemt Metternich en Kienhuis over

23 jan om 08:50 uur
BUITENkast techniek, toonaangevend in technisch straatmeubilair, heeft recentelijk de aandelen van Metternich en…
Lees verder »

Greenline, de nieuwe generatie grasvoegensteen

23 okt 2023

De Greenline- Grasvoegensteen is ontwikkeld met het oog op een stedelijke omgeving waarin architecten en…

Lees verder »