Straatmeubilair van gerecycled kunststof: circulairder kan het niet

woensdag 12 januari 2022
timer 3 min
MI Groep heeft een andere bedrijfsnaam: Recycled Outdoor Solutions (R.O.S.) “Deze naam dekt beter de lading van onze werkzaamheden”, vertelt Floris Jan Beumer die de dagelijkse leiding heeft. Aan het straatmeubilair wat het bedrijf levert is niks veranderd. Het is nog steeds allemaal gemaakt van hoogwaardig gerecycled kunststof. “We zijn voortdurend bezig om aan de behoeften van onze klanten te voldoen en onze producten aan te passen aan de nieuwste eisen”, aldus Beumer.

Sinds november is de naamverandering een feit, legt Beumer uit, die samen met zijn moeder de dagelijkse leiding van het bedrijf heeft. “De naam MI Groep zorgde soms voor vraagtekens omdat het niet goed de lading dekt van wat onze werkzaamheden zijn. Met de nieuwe bedrijfsnaam is het veel duidelijker wat wij doen: het leveren van hoogwaardig op maat gemaakt straatmeubilair van gerecycled kunststof. Daarnaast leveren we ook veel rubberen tegels voor speeltuinen en dakterrassen. De tegels worden gemaakt van oude autobanden. Al onze tegels zijn TÜV-gecertificeerd en in Europa gefabriceerd. Dat trekt klanten vaak over de streep om producten bij ons af te nemen”, aldus Beumer. 

Circulaire economie

Steeds meer gemeenten maken gebruiken van het kunststof meubilair van Recycled Outdoor Solutions. “Daarnaast worden onze producten ook steeds vaker ingezet op campings. Zo is Vakantiepark ’t Rheezerwold een grote klant die regelmatig nieuw kunststof meubilair aanschaft. Het spreekt voor zich dat gerecycleerd kunststof een groene oplossing is en bijdraagt aan een circulaire economie. Het grootste voordeel is dat kunststof een onderhoudsvrij materiaal is. Op deze manier kan er tijd en geld bespaard worden. Dit is een belangrijk punt voor gemeentes, merken we. Het einde van een tijdperk waarbij conventionele materialen centraal staan, komt steeds dichterbij”, vertelt Beumer. “Wij kiezen bewust voor gerecycleerde kunststof producten die met 100 procent groene energie zijn vervaardigd. Hierdoor zijn ze weinig belastend voor het milieu en zijn de eindproducten ook weer 100 procent recyclebaar. Wij vinden het belangrijk om onze klanten te voorzien van een milieuvriendelijke en onderhoudsvrije oplossing voor de openbare ruimte. Om deze beloftes na te komen, hebben wij gekozen om samen te werken met Govaplast, de producent en marktleider op het gebied van productie van duurzame producten van gerecycleerd plastic”, aldus Beumer.

reclycled kunststof

Voordelen

Steeds vaker zien mensen de voordelen van gerecycleerd kunststof in, stelt Beumer vast. “Een belangrijk speerpunt in dit verhaal is de weersbestendigheid. Kunststof is vocht- en uv-bestendig. Bovendien stoot het materiaal water af, wat ideaal is na een regenbui.” Omdat het straatmeubilair onderhoudsvrij is, is het totaalplaatje inmiddels ook goedkoper dan meubilair van andere materialen zoals hout. Beumer: “Dat heeft ook met de lange levensduur te maken, onze producten gaan tientallen jaren lang mee. Daarnaast is het materiaal enorm sterk. Door gebruik te maken van verstevigingsprofielen is doorbuigen van het materiaal ook verleden tijd. Kunststof park- en stadsmeubilair is ook hufterproof en wordt vaak gebruikt in openbare ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen. Denk hierbij aan parken, winkelstraten en bushokjes.”
 
reclycled kunststof

Verschillende stijlen

Recycled Outdoor Solutions rondde de afgelopen jaren veel projecten in de openbare ruimte af. “Zo hebben we op Texel de houten planken van de bankjes vervangen voor kunststof planken. Ook het Erasmus MC in Rotterdam heeft gekozen voor een oplossing die bijdraagt aan een circulaire economie. We zijn erin geslaagd om het ziekenhuis te voorzien van een oplossing die past bij het huidige tijdperk en tegelijkertijd visueel aantrekkelijk is”, vertelt Beumer. Bij het project is gekozen om verschillende stijlen met elkaar te mixen, maar tegelijkertijd een geheel te creëren. De zitbanken die bij de ingang van het gebouw staan vormen samen de ideale plek voor ontspanning of kunnen dienen als wachtbank. Een ander project waar Recycled Outdoor Solutions aan meewerkte was bij De Faculteit in Diemen. Beumer: “We hebben daar gekozen voor een Picknick set XL uit de Oslo range. Het enige verschil met de standaard Oslo XL picknicktafels is de kleur. Er is hierbij gekozen voor een bi-color rood en zwart, waarbij rood overduidelijk aanwezig is.”  Beumer hoopt dat gemeenten vaker ingezameld plastic gaan gebruiken om meubilair van te maken. “De mogelijkheid is er al. Zo heeft onze Belgische leverancier Govaplast bankjes gemaakt voor Albert Heijn van de blauwe winkelkarretjes. Het zou mooi zijn als we dit soort projecten in de toekomst vaker gaan zien”, besluit Beumer.

Recycled Outdoor Solutions 
Schoondijke  
0117 - 85 17 57 
https://recycling-kunststof.nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6, thema trends. Download hier het magazine.

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »