Street Art voor inspirerende straatbeelden in beton

dinsdag 22 januari 2019
timer 6 min
Het merk Street Art van StruykVerwo Infra staat voor esthetische betonproducten. Eric Boon, Productmanager Street Art, vertelt over dit veelomvattende merk en zijn mogelijkheden.

Door: Peter Bekkering 


Het merk
Street Art en inspirerende straatbeelden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zegt Eric Boon. “Het is inspirerend beton van Struyk Verwo Infra, bedoeld om elke buitenruimte een passende identiteit te geven. Dat is belangrijk als je bedenkt dat wij met zn allen goed zijn voor 50 miljard verplaatsingen per jaar,” stelt de productmanager vast. “Je staat er niet altijd bij stil dat die vaste grond onder onze voeten stevig moet zijn en ons veilig en comfortabel naar onze eindbestemming moet geleiden. Bovendien moet de buitenruimte vooral ook zorgen voor de juiste uitstraling of ambiance. Zodat we ons er thuis voelen of erdoor worden verrast. De directe leefomgeving blijkt van bijzondere waarde.


Het karakter van de woonwijk speelt een zeer grote rol in ons
leefgenot. De routing in een winkelgebied moet doordacht zijn en de juiste beleving krijgen. Pleinen en straten zorgen voor binding met de omliggende bebouwing, beplanting en meubilair. Dat zien we gelukkig steeds vaker terug bij nieuwbouw- en renovatietrajecten. Meer en meer wordt waarde gehecht aan de inrichting van de openbare ruimte. Een modern en strak uiterlijk, een nostalgische uitstraling of een meer chique look. Met het assortiment van Street Art krijg je dat voor elkaar. Het is een uitgekiend palet aan betonnen stenen, tegels en banden, in elke gewenste afmeting, textuur en kleur. 


Betonstraatstenen werden ooit na de oorlog uit nood geboren om snel aan de vraag te voldoen voor de heropbouw van Nederland. Inmiddels heeft de betonstraatsteen door zijn unieke eigenschappen op eigen kracht een vaste plek verworven binnen het straatbeeld. In tegenstelling tot andere bestratingsmaterialen biedt de betonstraatsteen veel voordelen
, zoals de veelvoud in formaten en de talrijke kleuren en texturen.Bovendien zijn de stenen snel en eenvoudig machinaal te verwerken.  

Duurzaamheid  

Alle esthetische betonstraatstenen worden met een deklaag geproduceerd. Dit maakt het mogelijk om in het onderbeton secundaire grondstoffen zoals puingranulaat te verwerken, zonder dat dit effect heeft op de fraaie zichtlaag. Vernieuwingen in verduurzaming van materiaalgebruik hebben continu aandacht bij Struyk Verwo Infra. Boon: “Zo zijn we nu bezig met alternatieven voor cement zodat het totaalproduct een nóg betere milieukostenindicator (MKI) heeft voor het terugdringen van CO₂. De MKI geeft aan onze klanten op een transparante wijze aan wat de milieukosten zijn wanneer deze producten worden voorgeschreven.”  

Uitstraling 

Bij de deklagen voor stenen, tegels en banden biedt Street Art een breed palet aan mogelijkheden: op het gebied van kleur, formaat én textuur. Boon: “Ook zien we dat landschapsarchitecten de laatste jaren steeds meer met kleuren en texturen gaan mixen.” Het kan worden ingezet om de omgeving zowel een klassieke als een moderne uitstraling te geven.


Boon legt uit waarom een breed palet met veel keuze- en ontwerpvrijheid van belang is: “In onze ogen zijn bestrating en trottoir belangrijke onderdelen van het straatbeeld, omdat het bepalend is voor het
uiterlijkvan een stad en de beleving van mensen die door een woonwijk lopen. De kwaliteit van straat en trottoir verdienen daarom naar onze mening meer aandacht. In stedelijk gebied wordt zo steeds vaker bewust gekozen voor gewassen trottoirtegels.


Zo heeft Den Haag onze gewassen betontegels toegepast in wijken buiten de binnenstad met statige huizen
, omdat ze wilden dat de buitenruimte inclusief straat en trottoir naadloos aansloten bij de sfeervolle uitstraling van de huizen.  Daarmee krijgt een stadsdeel of woonwijk een eigen identiteit en een andere kwaliteitsbeleving. Deze meerwaarde verwoordt men ook wel als bescheiden 'chic'. 


Boon legt uit wat het voordeel is van een gewassen betontegel of betonstraatsteen. “Door het uitwassen worden de natuurlijke kleurtinten van het kleurvaste natuursteen mooi zichtbaar zodat een kleurvariatie in de deklaag ontstaat. Door deze variatie oogt de tegel bij een bepaalde vervuiling nog steeds fraai. Landschapsarchitecten werken daarbij graag met meerdere kleuren of een glimmer zodat de tegel een beetje gaat leven, het verre van een homogeen of saai vlak wordt en toch netjes oogt. Een ander voordeel is dat de tegel slijtvast is door zijn hoge percentage aan hoogwaardig natuursteengranulaat en dus jaren meegaat zonder aan uitstraling en kwaliteit in te boeten.” 

Groot formaat 

Een andere Special binnen Street Art is groot formaat. “Daarbij focussen we niet alleen op de deklaag, maar kijken we ook wat grote formaten doen met de lijnenpatronen in de bestrating. Bij stenen heb je het over een maximaal formaat van één bij één meter, bij esthetische vloerplaten over twee bij twee meter. Die laatste toepassingen zien we onder meer bij oude kantoorgebouwen of industriegebouwen die worden getransformeerd naar studio’s voor creatieve professionals. Andere toepassingen zijn picknickplekken bij recreatiegebieden en boulevards. Vaak zijn het open omgevingen waar je de grote vlakken goed kunt toepassen.”

Breed scala 

Omdat Struyk Verwo Infra naast de gewassen betontegel en de nabewerking ook nog een zeer uitgebreid assortiment basistegels heeft, kan het bedrijf een breed scala aan vragen beantwoorden. Of het nu om woonwijken gaatdie een kwaliteitsimpuls moeten krijgen maar waarbij wel op de kosten gelet moet worden, of om exclusievere buitenruimtes bij bijvoorbeeld winkelcentra, ziekenhuizen of kantoren. Boon: “Daarbij zijn we door onze productiemogelijkheden in staat om heel klantspecifiek te werken. In samenstelling van de deklaag of het mixen van verschillende texturen maar ook in omvang: ook kleine specifieke orders kunnen we verzorgen.” 

Andere vormen 

Boon ziet dat bij opdrachtgevers en landschapsarchitecten er ook steeds meer vraag komt naar andere vormen naast de klassieke rechthoek of vierkant. “Zo hebben we twee nieuwe vijfhoekige betonstenen genaamd Penta en Zarafa  waarbij je met één model een heel vlak kunt bestraten.  Daardoor kun je bij bestrating die een hoek omgaat de harde lijn vermijden en zorgen dat de bestrating de bocht organisch neemt.”

Merklijnen

Het merk Street Art onderscheidt bij de deklaag betontegels/betonstraatstenen verschillende merklijnen:

Baleno: kleurvaste gesloten deklaag met 75 procent aan natuurlijke mineralen. 
Novato: kleurvaste gesloten deklaag waarbij het aandeel natuursteengranulaat voor 100 procent kleurondersteunend is. 
Keranova: kleurvaste gesloten deklaag met een keramische uitstraling waarbij het aandeel natuursteengranulaat voor 100 procent kleurondersteunend is. 
Lavaro: een uitgewassen deklaag bestaande uit circa 75 procent aan kleurvaste mineralen ondersteund met een lichte kleurpigmentering. 
Perlano (alleen tegels): een uitgewassen deklaag met echte parelmoerfracties en grove natuursteengranulaat, ondersteund door een lichte kleurpigmentering.
Breccia: een exclusieve uitgewassen deklaag bestaande uit 100 procent natuursteengranulaat in meerdere gradaties,  zonder toevoeging van zand en kleurpigmenten.  


Ook zijn er verschillende nabewerkingen mogelijk zoals het slijpen/stralen en borstelen:

Liscio: een exclusieve geslepen deklaag bestaande uit 100 procent natuursteengranulaat in meerdere gradaties zonder toevoeging van zand en kleurpigmenten. 
Sferio: een exclusieve geslepen en gekogelstraalde deklaag met 100 procent aan fijne natuursteengranulaten zonder zand en kleurpigmenten. 
Lucida: een gekalibreerde en geborstelde deklaag met 100 procent natuursteengranulaat, voornamelijk opgebouwd uit fijne natuursteenfracties zonder toevoeging van zand en kleurpigmenten.


Dit artikel komt uit Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek