Keramische tegels met waterbufferend systeem

donderdag 18 oktober 2018
timer 2 min
Morssinkhof Groep introduceert Ceramidrain, dé innovatie op het gebied van keramische terrastegels. Deze unieke tegels combineren de positieve eigenschappen van keramische tegels met een steeds belangrijker wordend thema: het bufferen en infiltreren van hemelwater.

De Ceramidrain bestaat uit twee delen: een keramische tegel van 16 mm dik en een bufferende en drainerende onderlaag van 24 mm dik. Deze kunststof onderlaag heeft een open honingraatstructuur met een opslagcapaciteit van 22 liter per m2. Regenwater wordt in deze onderlaag opgevangen en vervolgens langzaam afgegeven aan de ondergrond.

Noodzaak van wateropvang

Wateroverlast op wegen en in tuinen door langdurige regen is tegenwoordig aan de orde van de dag. Regelmatig is zelfs één flinke stortbui al voldoende voor wateroverlast. De oorzaak is een overbelast rioolstelsel, dat simpelweg de hoeveelheid water niet snel genoeg kan afvoeren. Het probleem is inmiddels dusdanig groot dat diverse gemeenten in het land het afkoppelen van hemelwater verplichten en subsidieregelingen aanbieden als mensen hun eigen regenwater bufferen. Met de Ceramidrain biedt Morssinkhof Groep een goede oplossing voor het opvangen van regenwater en het ontzien van het rioolstelsel.

Verwerking

De twee lagen van de Ceramidrain zijn verbonden door een ijzersterke, gepatenteerde spreidplugverbinding. Dankzij een speciale plug- & layverbinding schuif je de tegels makkelijk in elkaar en is het leggen van de Ceramidrain zeer eenvoudig, mede doordat de tegels met 17 kilo per stuk licht in gewicht zijn.


De tegels kunnen worden verwerkt in een drainerend (eventueel stabiliserend) zandbed. Ze hebben rondom een afstandhouder van 3 mm die zorgt voor een optimale afvoer van het water. Voor de beste werking dienen de tegels niet gevoegd te worden. Dit resulteert bovendien in een kostenbesparing op voegmateriaal en aanvullende arbeidskosten. Ook afvoergoten zijn niet meer nodig.


In tegenstelling tot andere tegels hoeft de Ceramidrain niet onder afschot gelegd te worden, maar kan het terras waterpas gelegd worden. Hiermee wordt een uitstekende verdeling van het hemelwater verkregen, zodat dit optimaal gebufferd en gedraineerd kan worden in de ondergrond. De tegels zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ze kennen een zeer goede kleurechtheid en door hun hardheid zijn ze vorst-, kras- en slijtbestendig.