Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

dinsdag 12 maart 2024

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel bewaakt kunnen parkeren. De eerste 24 uur is gratis.
Deze maatwerk Pixel stalling is voorlopig beschikbaar voor een periode van vijf tot tien jaar en vervangt de oude stalling. Deze laatste wordt binnenkort gesloopt om ruimte te maken voor de bouw van nieuwe woningen. Vanwege de herontwikkeling van het Hoefkwartier, wordt het gehele Inputplein opnieuw aangepakt en zal deze fietsvrij worden. “In de toekomst zal er een ondergrondse fietsenstalling voor in de plaats komen”, zegt Theo van Rijn, projectleider Gebiedsontwikkeling het Hoefkwartier van gemeente Amersfoort.

Voldoende fietsparkeerplekken

Om het reizen met de trein te stimuleren, zijn een goede bereikbaarheid van het station en voldoende fietsparkeerplekken van essentieel belang. VelopA heeft met gemeente Amersfoort, NS en ProRail de handen ineen geslagen om tot de ideale oplossing te komen voor deze tijdelijke situatie. De wens van gemeente Amersfoort was om een overdekte fietsenstalling te ontwikkelen die er niet alleen mooi uit zag, maar ook de beschikbare ruimte op het Inputplein optimaal wist te benutten.

De Pixel overkapping was hiervoor de ideale oplossing. Vanwege de kwaliteit, het smaakvolle design, de grote overspanning en de modulariteit. “Dat de Pixel modulair is en uit elkaar gehaald kan worden, was voor ons doorslaggevend”, zegt Van Rijn. “Dat biedt ons de mogelijkheid om de stalling te demonteren voor hergebruik op een andere locatie in de toekomst”. Daarnaast speelde de aantrekkelijkheid van de Pixel een belangrijke rol. Van Rijn geeft aan dat de gemeente zoveel mogelijk wil voorkomen dat het plein aanvoelt als een bouwterrein de komende jaren.

De nieuwe overdekte stalling biedt ruimte voor zo’n 350 fietsen, waar ze veilig en droog kunnen worden geparkeerd. Ook is er plaats voor 32 OV-fietsen. Met oog op de toekomstige ondergrondse fietsenstalling, is er gekozen voor het innovatieve, ruimtebesparende VelopA-Up etagerek, winnaar van de ProRail-aanbesteding en FietsParKeur gecertificeerd.

Onderscheidend design

Een bijzonder detail van deze maatwerk Pixel is dat de schuifdeur van de oude stalling is hergebruikt om verspilling van materialen tegen te gaan. De perforatiegaten van de wanden zijn groter en in een ander patroon dan gebruikelijk op verzoek van het designteam van gemeente Amersfoort. Zelfs aan de mussen is gedacht bij het ontwerp. In de wanden zijn maar liefst zes vogelnestjes geïntegreerd.
Om het grijze geheel meer kleur te geven, heeft de gemeente bedacht om de wanden van de Pixel te voorzien van een kunstuiting. De afdeling Cultuur heeft een officiële aanbesteding uitgeschreven voor kunst in de openbare ruimte van het Hoefkwartier. Uit een lijst van dertig kunstenaars is inmiddels een winnaar geselecteerd: Djaro Taribuka (bekijk het persbericht). De verwachting is dat de kunstuiting, geïnspireerd op beweging, rond aankomende zomer gereed is. Wij kijken enorm uit naar het eindresultaat.

Gemeente Amersfoort over het resultaat

“Wij zijn heel tevreden over het resultaat. De kleurstelling is goed, de verlichting is goed. Als de verlichting in de stalling ’s avonds aangaat, geeft dit een mooi effect door de perforatiegaten heen. Dat geeft een hele mooie toevoeging aan het plein. Het creëert tegelijkertijd een gevoel van veiligheid. Kwaliteit was voor ons een bepalende factor en de manier waarop VelopA alles heeft uitgevoerd, sluit hier naadloos op aan”, aldus Van Rijn.

Gemeente Amersfoort over de samenwerking

Van Rijn: “Wij hebben de samenwerking met VelopA als proactief ervaren. Je merkt dat VelopA trots is op zijn product en daarom kwaliteit nastreeft. Ze vinden dat het er gewoon goed moet uitzien. Ik heb er eigenlijk weinig omkijken naar gehad. VelopA zit erbovenop om tot het beste resultaat te komen. Dat vond ik heel prettig aan de samenwerking.”

Zoekt u ook een overkapping voorzien van fietsparkeervoorzieningen voor uw gemeente? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.
 

Meer artikelen met dit thema

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »