Waalwijk maakt groene tuintjes van haar boomspiegels

donderdag 30 mei 2024

Groene boomspiegels (bron: gemeente Waalwijk)

Waar in Sprang-Capelle en Waspik in de gemeente Waalwijk voorheen alle boomspiegels kaal waren, laat de gemeente op deze stukjes grond nu de natuur haar gang gaan en pleegt alleen onderhoud wanneer dat noodzakelijk is. Waalwijk wil zo de bomen gezonder houden, de biodiversiteit vergroten en problemen als die van de eikenprocessierups verminderen.

Waalwijk hield tot nu toe de boomspiegels bedekt met kaal zand en verwijderde de wilde planten die bezit namen van de boomspiegels samen met het zand. Hierdoor kwame de wortels van de bomen bloot te liggen en raakten ze beschadigd. Dit heeft een negatieve invloed op het bodemleven: de voedingsstoffen verdwijnen uit de grond en ook de bodemdiertjes verdwijnen.

Na een geslaagdse testperiode kiest de gemeente ervoor om de natuur in de boomspiegels met rust te laten. Boomsoorten die takjes laag bij de grond ontwikkelen, mogen die laten groeien tot een soort haagje. Bij andere bomen laat men de wilde planten groeien, wat insecten aantrekt en daardoor ook vogels. Gemaaid wordt er alleen als planten hoger worden dan 30 centimeter. Er worden geen nieuwe planten of bloemen in de spiegels aangebracht omdat die meestal niet overleven: de boom heeft zelf al veel water en voedingsstoffen nodig.

Breder plan

Dit initiatief is onderdeel van een breder plan om de natuur meer ruimte te geven. Zo laat de gemeente bladeren vaker liggen in plantsoenen, snoeien ze struiken minder als ze in bloei staan en worden delen van grasvelden in woonwijken omgezet tot kruidenweides.

De proef met de groene boomspiegels wordt de komende maanden verder uitgerold in Waspik en Sprang-Capelle, waarna ook in Waalwijk de boomspiegels groen worden.

Bron: gemeente Waalwijk