Nieuws

Opdracht Technasium Top Award officieel overhandigd

Voorzitter Arthur Klink van IGOV heeft tijdens de Beurs Electrotechniek officieel de opdracht voor de Technasium Top Award overhandigd aan Hans Haerkens, directeur van Technasium Nederland. Meer dan vijfduizend leerlingen uit de tweede klas van het Technasium buigen zich dit jaar over het maken van een lichtconcept voor de openbare ruimte.

De opdracht waar de leerlingen, in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, zich mee gaan bezighouden luidt als volgt:

Maak een lichtconcept voor de publieke ruimte, dat er voor kan zorgen dat het licht zich aanpast aan de behoefte van wat er op het moment van de dag nodig is. Het lichtconcept draagt er aan bij dat de gebruikers van de publieke ruimte geen lichthinder ervaren, zich fijn en veilig voelen en goed kunnen functioneren.  Het lichtconcept vraagt zowel om een lichtbeeld als een lichtinstrument.

                            

Bij elk technasium gaan meerdere groepen op lokaal niveau aan de slag met de opdracht. Elke klas kiest een winnaar die de school gaat vertegenwoordigen tijdens de regiofinale. De winnaar van die finale dingt uiteindelijk mee naar de Technasium Top Award, samen met negen andere regiowinnaars.

 

Bij de officiële kick off kregen de begeleidende docenten een korte introductie op het onderwerp van Filip van der Heijden, lichtontwerper bij Lichtvormgevers. Samen met Daaf de Kok en Arthur Klink formuleerde hij tevens de opdracht. “Het leuke is dat deze opdracht via die leerlingen ook op meer dan 5000 keukentafels komt te liggen. Ouders en grootouders denken mee over openbare verlichting”, aldus Van der Heijden.

 

Verrassen

Voorzitter van IGOV Arthur Klink heeft hoge verwachtingen van het project. “Ik hoop dat deze kinderen ons gaan verrassen, dat ze komen met ideeën waar wij zelf niet aan denken. En ik hoop dat ze niet alleen met een conceptueel idee komen, maar ook met een echt maakbaar product. Dat is de opdracht.” Dat de leerlingen gaan verrassen, daar is directeur van Technasium Nederland Hans Haerkens van overtuigd. “Deze opdracht past helemaal bij het technasium, learning by doing. Dit project gaat heel veel losmaken, we gaan met andere ogen kijken naar het licht om ons heen. Het is een prachtige opdracht, die alle zintuigen prikkelt. En we moeten de creativiteit van deze tweedeklassers zeker niet onderschatten. Ze gaan ons zeker verrassen.”

 

Meer informatie

Meer weten over de Technasium Top Award of over IGOV? Kijk op www.technasiumtopaward.nl of www.innovatieplatformigov.nl.  

Deel dit artikel