Nieuwjaarsbijeenkomst OVLNL wederom druk bezocht

donderdag 9 januari 2020
timer 3 min
Voor het vierde jaar op rij was de gemeente Amsterdam gastheer van de nieuwjaarsbijeenkomst van OVLNL. Traditiegetrouw een mooie gelegenheid om te proosten op het nieuwe jaar, de laatste stand van zaken door te nemen én het Amsterdam Light Festival te bezoeken.

Na een welkom namens de gemeente Amsterdam door Gerke ten Have nam voorzitter van OVLNL Arthur Klink het woord. Hij vertelde de leden van OVLNL dat de stichting in 2019 een goede financiële basis heeft gelegd, wat ervoor zorgt dat in 2020 mooie projecten opgetuigd kunnen worden.

Jonge honden

2020 moet het jaar worden van de jonge lichtprofessionals. Om te voorkomen dat alle kennis door de vergrijzing verdwijnt, moet het vak interessanter worden voor een jongere doelgroep. Hiervoor is Young Watt opgericht. Paul van Galen trekt de kar en hoopt in het tweede kwartaal een eerste bijeenkomst te organiseren. “Kent of bent u iemand tussen de 16 en 30 jaar, sluit je dan aan”, aldus Van Galen tot hilariteit van het overwegend grijze publiek.Om Young Watt op weg te helpen zijn ‘senioren’ met invloed en een goed netwerk van harte welkom in de Raad van Advies, voegde Arthur Klink toe.

Pionier in lichtontwerp

De nieuwjaarsbijeenkomst is ook de gelegenheid om mensen met betekenis voor de lichtwereld in het zonnetje te zetten. Zo nam Ellen de Vries van het Lux Lab uitgebreid de tijd om Christa van Santen te eren. De kunstenares wordt gezien als pionier in lichtontwerp en is een grote inspiratiebron voor Ellen de Vries. “Christa maakte al lichtontwerpen toen wij er nog niet eens over nadachten.” Van Santen: “Ik heb zelf heel veel geleerd van mijn studenten aan de TU in Delft. Ik hoop nog een tijdje te leven en ik leer nog steeds van hoe architecten tegenwoordig te werk gaan. Mijn leven is eigenlijk een grote leergang.’

 

Christa van Santen

 

Wat is de rol van licht?

Architect Har Hollands is een begrip in de wereld van de lichtkunst. Op geheel eigen wijze en in rap tempo toonde hij de aanwezigen een bloemlezing van zijn werk. “Ik vraag me bij elk ontwerp af: wat is de rol van het licht”, aldus Hollands. In zijn ontwerpen is altijd goed een relatie te zien tussen het licht en de locatie of het object waar het verband mee houdt.

De cijfers

Beatrijs Oerlemans gaf een korte samenvatting van de uitkomsten van de OVL-monitor, die in 2019 speciale aandacht had voor het onderwerp circulariteit. Wat vooral opviel was het verschil in de antwoorden van overheden en marktpartijen. Zo vinden overheden ledverlichting nog steeds een heel belangrijke innovatie, terwijl dit in de markt al een gepasseerd station lijkt. Arthur Klink benadrukte nog eens het belang van de monitor en riep alle aanwezigen op ook in 2020 de enquêtes in te vullen.

Het laatste onderdeel voor het diner werden Martin Spinger van de gemeente Arnhem en Willem Zandvliet van Rijkswaterstaat bedankt voor bewezen diensten. Zij gaan binnenkort met pensioen. Spinger nam van de elegenheid gebruik om zijn frustratie over lichthinder te delen en riep zijn toehoorders dan ook op om daar aandacht voor te blijven houden, maar ook voldoende geld voor vrij te maken. Willem Zandvliet had eerder op de dag zijn kennis en kunde al gedeeld op het Minisymposium Waarnemen van Kunstlicht en volstond met het bedanken van zijn collega’s. Na het buffet was het tijd voor de rondvaart langs kunstwerken van het Amsterdam Light Festival.

Op 15 januari komen de lichtprofessionals opnieuw bij elkaar, nu voor het Kenniscafé Licht, Zicht, Veiligheid en Welbevinden.