Nieuws

Helft kunstwerken uit OR verdwenen

Bijna de helft van de kunstwerken die gemaakt zijn in het kader van de zogeheten 1,5 procentsregeling openbare ruimte, is gestolen, gesloopt of zoek. Dat schrijft cultuurwethouder Frits Lintmeijer in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad.

Helft kunstwerken uit OR verdwenen

Meer inzet voor behoud

Lintmeijer belooft in zijn brief dat de gemeente zich de komende jaren meer zal inzetten voor het behoud van de bestaande collectie kunstwerken. Utrecht kent sinds 1954 de gemeentelijke percentageregeling voor publieke gebouwen. Dat betekent dat 1,5 procent van het nieuwbouwbudget besteed moet worden aan kunst. In de bijna zestig jaar dat deze regeling nu bestaat, zijn hiermee 313 kunstwerken tot stand gekomen.


Kunstwerken verdwenen

Bijna de helft van deze kunstwerken (150 werken), zijn inmiddels weer verdwenen. In totaal zijn 21 kunstwerken  vermist of gestolen en 85 kunstwerken gesloopt of verwijderd omdat ze zich bevonden in bijvoorbeeld gesloopte schoolgebouwen. Bij 44 kunstwerken is het onduidelijk waar ze gebleven zijn.


Herplaatsen

De gemeente Utrecht gaat zich de komende jaren meer inzetten om kunstwerken uit schoolgebouwen uit de 'wederopstandingsperiode' (1946-1965), zoals reliëfs en mozaïken, te behouden door ze te herplaatsen als deze schoolgebouwen gesloopt worden. Voor herplaatsing kan eventueel het budget van de 1,5 procentsregeling gebruikt worden.


 

 

Deel dit artikel