Nieuws

TU Delft lanceert geruisloze 'plug-and-play'-windturbine

De TU Delft spin-off Windchallenge Holland lanceert na vier jaar onderzoek en testen een geruisloze 'plug-and-play'-windturbine. Op het dak van incubator Yes!Delft staat een exmeplaar van de windmolen.

TU Delft lanceert geruisloze 'plug-and-play'-windturbine

 

Daken en lichtmasten

Windchallenge Holland, het bedrijf van windenergiespecialisten Sander en Eline Mertens, ontwikkelde de windturbine als voorloper in een nieuwe generatie kleine windturbines. De Windchallenge 1.7 weegt slechts tien kilo en heeft een spanbreedte van 1,7 meter. Daardoor kan de molen gemakkelijk op daken, lichtmasten en kassen geplaatst worden. Door gebruik van gepatenteerde nieuwe technologie en hightech materialen is de molen bovendien geruisloos, efficiënt, betaalbaar en eenvoudig te combineren met zonnepanelen. De opbrengst van de molen ligt rond de 500 kWh per jaar bij een windsnelheid van 4m/s en 900 kWh per jaar bij 6m/s.

Windbelasting

Het hoge rendement van de molen komt doordat de bladen zelf hun positie kunnen afstemmen op de windkracht en -richting. Directeur Eline Mertens: “Als het erg hard waait draaien de bladen van de molen weg, zodat de windbelasting niet te hoog wordt.” De installatie van de molen is eenvoudig. Mertens: “Er is geen kraan nodig voor de montage, de molen staat niet nagelvast en is dus mee te verhuizen. Zodra de molen is geïnstalleerd kan de stekker in het stopcontact en begint de besparing.” 

 

 

Deel dit artikel