Nieuws

Gemeenten tekenen klimaatafspraken openbare verlichting

Tijdens de eerste Nationale Klimaattop, afgelopen maand in Rotterdam, hebben gemeenten en Rijkswaterstaat 5 concrete afspraken getekend over energiebesparing in de openbare ruimte.

Om de Energieakkoord-doelstellingen voor openbare verlichting te halen moet nog meer energie bespaard worden dan de afgelopen jaren, door te dimmen, verlichting uit te zetten of te vervangen door led. Er moet dus een tandje bij, aldus Dyana Loehr (Rijkswaterstaat). Gemeenten kunnen een voorbeeld nemen aan Soest, waar de doelstelling van 20 procent energiebesparing ten opzichte van 2013 al is gehaald. Of aan Huizen, de eerste gemeente met 100 procent led. En ook op Texel is inmiddels 100 procent led, de gemeente is bovendien de eerste met energieneutrale openbare verlichting.
 

Afspraken

De aanwezige wethouders, burgemeester van Soest en HID van Rijkswaterstaat tekenden 1 of meer van de volgende afspraken:
  • Wij halen (minimaal) 20% energiebesparing in de openbare verlichting in 2020 ten opzichte van 2013
  • Bij nieuwbouw en vervanging van de openbare verlichting passen wij voortaan alleen led toe
  • Wij hebben 100% led in de openbare verlichting in jaar X
  • Wij hebben (minimaal) 40% slim energiemanagement in de openbare verlichting in 2020
  • Wij maken onze resultaten van de OVL-monitoring (energieverbruik, percentage energiezuinige OVL, percentage slimme OVL) openbaar in de Klimaatmonitor.
Kijk hier voor een uitgebreid verslag en de presentaties.

Deel dit artikel