Nieuws

Subsidie voor buurtfietsenstallingen Rotterdam

Rotterdammers kunnen 400 euro aan subsidie per fiets krijgen bij de realisatie van een buurtfietsenstalling. Met deze maatregel hoopt de gemeente het tekort aan fietsparkeerplekken tegen te gaan.

Met name in de wijken rondom het centrum staan veel woningen die geen berging hebben. de fietsen van deze bewoners komen dus op de stoep te staan, of in een rek of fietstrommel. Hier is echter niet altijd voldoende plek. Door stallingen te creëren in leegstaande ruimtes of op binnenterreinen hoopt de gemeente dit capaciteitstekort tegen te gaan. Tevens ontstaat op straat meer ruimte voor ontmoeten en spelen.
 

1500 extra plekken

De subsidie bedraagt € 400,- per fiets, met een maximale subsidie van € 40.000,- per stalling. De subsidieregeling staat open voor zowel bewoners, bewonersverenigingen als ondernemers. Het totale beschikbare budget is € 600.000 en dat is goed voor 1.500 extra plekken. De subsidie is onder meer bedoeld voor de aanschaf van deursloten, fietsenrekken en voor het schilderen van de stalling.


Om de herkenbaarheid van de buurtfietsenstallingen te vergroten, komt op elke stalling dezelfde belettering in de vorm van een bord of raamsticker. Daarop staat onder meer het logo van fietsfan010, de online community  www.fietsfan010.nl voor fietsers in en rond Rotterdam. De subsidieregeling is onderdeel van het Fietsplan 2016-2018 en het programma Kansrijke Wijken. Het is de eerste stadsbrede subsidieregeling voor buurtfietsenstallingen. In steden als Den Haag en Amsterdam zijn vergelijkbare regelingen al jaren een succes.

Deel dit artikel