De opvallendste nieuwtjes van 2018

dinsdag 18 december 2018
timer 4 min
Met het eind van het jaar in zicht, is het ook tijd om terug te blikken. Wat voor jaar was 2018? Wat gebeurde er op het gebied van openbare ruimte? En vooral: wat waren de opvallendste nieuwtjes? De redactie zet de 10 opvallendste artikelen voor u op een rij.

1. Kunst maakt van kap busstation Zwolle kleurig geheel

Momenteel wordt keihard gewerkt aan het nieuwe busstation van Zwolle. Vanaf 17 februari 2019 vertrekken dagelijks 1800 busritten van het nieuwe station. Om het station wat meer kleur te geven, is op de kap boven het station kunst aangebracht van drie lokale kunstenaars: Melle Mijnhardt, Tamme de Boer en Stefan Alberts. De aangebrachte kunst op de buskap is niet alleen ter verfraaiing van het busstation, maar houdt het gebied tegelijkertijd ook levendig. 



2. Kinderen maken films over straatafval

Rotzooi op straat is voor veel mensen een grote ergernis. Om erachter te komen hoe kinderen over straatafval denken, mochten Amsterdamse scholieren korte films maken over straatafval. De film 'Zuid' van Micky en Aleid van het St. Ignatius Gymnasium ging er met de winst vandoor. 



3. Eindhoven start proef met nieuwe bestrating

De gemeente Eindhoven heeft in samenwerking met MVRDV een proef gestart met nieuwe bestrating, waarbij de waarde van groen centraal staat. De proefbestrating is op de Demer en Nieuwstraat in de Brabantse stad aangebracht en is onderdeel van het overkoepelende project 'Boeiende binnenstad'. Het streven binnen dit project is om vanaf eind 2019 winkelstraten met de rode steentjes en het Stratumseind stapsgewijs te herinrichten. 



4. Nederlander hecht waarde aan groene, schone en veilige buitenruimte

 Aan inwoners van zowel grote steden als landelijke gebieden werd gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun leefomgeving en waar hun grootste irritaties liggen. Groen, veiligheid en een schone buurt blijken de belangrijkste factoren te zijn voor een prettige leefomgeving. Het onderzoek is uitgevoerd onder duizend Nederlanders in opdracht van Platform Openbare Ruimte. De openbare ruimte als geheel krijgt met een 7.3 een dikke voldoende. Vooral de Zeelander is met een gemiddelde van een 7.8 zeer tevreden. Met een 7.1 geeft de Flevolander gemiddeld het laagste cijfer. 



5. Een gesprek voeren met een lantaarnpaal? Het kan in Utrecht!

In Utrecht komt de stad letterlijk tot leven, doordat het vanaf 12 augustus mogelijk is interactie aan te gaan met een lantaarnpaal, bankjes en standbeelden. Het eerste initiatief hieromtrend werd onthuld in 2013 in Bristol, onder de naam 'Hello Lamp Post'. Inmiddels maken verschillende wereldsteden gebruik van het project. De objecten in Utrecht waarmee interactie kan worden ondergaan, zijn te herkennen aan een gele sticker met daarop een code. Via sms kun je contact leggen met het straatmeubilair. Bekijk hier het instructiefilmpje.  



6. Ondergrondse fietsenstalling Beursplein Amsterdam geopend
In het vernieuwde Beursgebied is de door VenhoevenCS ontworpen ondergrondse fietsenstalling Beursplein feestelijk geopend door wethouder Sharon Dijksma. In de stalling kunnen 1700 fietsen worden geparkeerd. De herinrichting van het Beursgebied maakt onderdeel uit van de aanleg van de Rode Loper: het realiseren van een representatieve entree van de stad boven het tracé van de Noord/Zuidlijn. Doel is meer ruimte te geven aan voetgangers en fietsers en zo min mogelijk obstakels in de openbare ruimte. 


7. Drijfvuil Rotterdam verwerkt tot drijvend park

In de Rotterdamse Rijnhaven is deze week een drijvend park geopend van 140 vierkante meter. Het park is gemaakt van plastic dat door de Rotterdamse wateren zwierf. Gerecycled kunststof uit de rivier kan een waardevolle grondstof zijn voor hergebruik. Dat is althans wat de gemeente Rotterdam hiermee hoopt aan te tonen. 


8. Station Rotterdam Alexander krijgt broodnodige verbouwing

Het station van Rotterdam Alexander was halverwege dit jaar, mede door de toenemende bezoekersstroom, toe aan een grondige verbouwing. De verbouwing van het station duurt tot zomer 2019. Kijk voor meer informatie over het project op www.stationrotterdamalexander.nl



9. Amsterdam vervangt betonblokken tegen aanslagen 

De betonblokken die in 2017 zijn geplaatst naar aanleiding van de aanslagen in West-Europa, zijn in 2018 vervangen door definitieve veiligheidsmaatregelen. Hierbij kan gedacht worden aan stevige, inzinkbare palen, terrashekken en fietsnietjes. 


10. Grote steden hebben veel te winnen bij duurzame mobiliteit

Inzetten op slimme en gezonde mobiliteit kan meer voordelen hebben dan menigeen denkt. Toch is het nog goed zoeken naar voorbeelden waar mobiliteitskeuzes zo zijn doorgevoerd dat ze op alle vlakken voordelen bieden. Dat zegt Anne Knol, campagneleider Duurzame Mobiliteit bij Milieudefensie en sessieleider tijdens het congres Happy Mobility op 14 maart.