Nieuws

Pluk&Play-lijst OVL besparingen

Pluk&Play-lijst met besparingsmaatregelen OVL Gemeenten kunnen in de openbare verlichting veel meer energie besparen dan enkele jaren geleden. Dit blijkt uit de nieuwe pluk&play-lijst met eenvoudige maatregelen voor gemeenten en provincies, die de projectgroep Openbare Verlichting (OVL) van de Taskforce Verlichting onlangs uitbracht.

Pluk&Play-lijst OVL besparingen


Eenvoudige maatregelen


Uit de geactualiseerde pluk&play-lijst blijkt dat met dezelfde eenvoudige maatregelen aanzienlijk hogere besparingen gerealiseerd worden dan enkele jaren geleden. Zo kan het vervangen van hogedrukkwiklampen inmiddels tot 60% energiebesparing opleveren. Hetzelfde geldt voor de vervanging van zogenaamde fluorescentielampen. Het totale besparingspotentieel is daarmee verdubbeld ten opzichte van 2008.


Kleine investering


Volgens Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting, zijn de toegenomen besparingsmogelijkheden te danken aan technische innovaties. “Verlichtingsoplossingen worden steeds efficiënter. Daardoor wordt het steeds aantrekkelijker om met energiezuinige openbare verlichting aan de slag te gaan. Met weinig investeringen kan al snel veel bespaard worden en na enkele jaren leidt dit tot structureel lagere kosten voor de openbare verlichting” .

Pluk&Play


De pluk&play-lijst van de Taskforce Verlichting biedt een overzicht van maatregelen, die gemeenten en provincies eenvoudig kunnen treffen om energiebesparing te realiseren. Tegelijkertijd wordt hiermee de kwaliteit van de openbare verlichting verbeterd. De lijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van een energiebesparingsplan en het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in de openbare verlichting. Er is een pluk&play-lijst voor gemeenten (d.d. oktober 2010) en een lijst voor provincies (d.d. maart 2011). Beide zijn te vinden op www.agentschapnl.nl/openbareverlichting

Rekenmodel Zicht op Licht


Behalve de pluk&play-lijst is ook het rekenmodel Zicht op Licht onlangs aangepast aan de actuele stand der techniek. Door gebruik te maken van het rekenmodel Zicht op Licht krijgen gemeenten inzicht in de concrete energiebesparingspotentie en mogelijkheden in hun gemeente. In de nieuwste versie van het rekenmodel zijn onder meer nieuwe technieken op het gebied van led en dimmen toegevoegd. De nieuwe versie is tevens gebruiksvriendelijker en biedt een gedetailleerd inzicht in de kostenraming van investeringen. De geactualiseerde versie van Zicht op Licht is te vinden op www.agentschapnl.nl/openbareverlichting

Terug naar overzicht nieuws >>>

</

 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Gerelateerd