Nieuws

Nijmegen krijgt langste 3D-geprinte voetgangersbrug

Nijmegen heeft binnenkort een primeur te pakken. In de Gelderse stad wordt binnenkort de langste 3D-geprinte voetgangersbrug van beton geplaatst.

De brug komt in plaats van een verouderde houten brug in de Nijmeegse Geologenstrook in de wijk Zwanenveld, onderdeel van stadsdeel Dukenburg. De brug wordt deze zomer geplaatst en is een ontwerp van Michiel van der Kley en een initiatief van Rijkswaterstaat, die ervaring wil opdoen met de mogelijkheden van 3D-printen voor circulaire en duurzame projecten. Dat schrijft gemeente Nijmegen op haar website. 


3D-printen met beton heeft vooral op het gebied van milieu vele voordelen. Zo is er minder materiaal nodig. Dit aangezien de printer alleen beton gebruikt waar het nodig is. Daarbij is het efficiënter, omdat de mal met slechts wat kleine aanpassingen voor een andere brug hergebruikt kan worden. 


Minister Cora van Nieuwenhuizen juicht het experimenteren met 3D-printing toe: "Nieuwe technieken zorgen ervoor dat we sneller, duurzamer en goedkoper kunnen bouwen. 3D-printen is een mooi voorbeeld van deze nieuwe technieken. Deze technologie biedt kansen voor Rijkswaterstaat. De kennis die we met dit project in Nijmegen opdoen, kan gezien worden als een investering in de toekomst."


Ook wethouder Harriët Tiemens van gemeente Nijmegen is positief gestemd over het plaatsen van de 3D-geprinte brug: "Nijmegen heeft een fantastisch jaar als European Green Capital achter de rug. Een nieuwe innovatieve duurzame 3D-geprinte brug vormt  hieraan een mooie toevoeging. Ook hebben we in het coalitie-akkoord afgesproken om de komende jaren extra aan de slag te gaan in het stadsdeel Dukenburg. Daar past deze brug prima bij."

Kenmerken 

De voetgangersbrug heeft een overspanning van 28,5 meter en een breedte van 3,6 meter en wordt in delen geprint. Deze delen worden vervolgens op locatie in elkaar gezet. 
Deel dit artikel