Nieuws

Kleine Havenbrug in Leiden gerenoveerd

De Kleine Havenbrug in Leiden is gerenoveerd en kan weer bediend worden.

De Kleine Havenbrug verbindt de Havenkade met het Havenplein en kreeg zijn naam ter onderscheid van de nabij gelegen Grote Havenbrug. De Kleine Havenbrug en de Scheluwbrug zijn nog de enige draaiende bruggen in Leiden. De afgelopen weken heeft het Vennepse aannemersbedrijf Griekspoor samen met Erfgoed Leiden en omstreken de brug in oude glorie hersteld. De brug heeft dezelfde doorvaarthoogte als voor de renovatie.
 

Scheluwbrug

De Scheluwbrug is de brug tussen de Herengracht en de Oude Rijn. Het woord ‘scheluw’ verwijst naar de scheve (‘schele’) ligging van de Scheluwbrug. Vanaf 3 april wordt de Scheluwbrug gerenoveerd.
 

Toen en nu

Rond 1870 zijn de twee houten bruggen vervangen door ijzeren draaibruggen. Op de liggers is nog steeds te lezen dat de Leidse Koninklijke Nederlandse Grofsmederij de bruggen heeft gemaakt. In 1988 werd de Scheluwbrug vernieuwd. De hekken van de brug zijn nog origineel. Ook het deel dat de brug laat draaien is toen vernieuwd maar met gebruik van oude materialen  De Kleine Havenbrug kreeg drie jaar later dezelfde behandeling. 

Deel dit artikel